ads

بدترین همسایه

اگر گفته شود پاکستان یکی از بدترین همسایه ها در سطح کره خاکی از جهت تعامل با دو کشور همجوارش هندوستان و افغانستان است، سخن گزافی گفته نشده و این حرف به ‏خصوص در قسمت افغانستان مصداق واقعی و عینی دارد.

نویسنده: The Killid Group
1 سنبله 1393
بدترین همسایه

اگر گفته شود پاکستان یکی از بدترین همسایه ها در سطح کره خاکی از جهت تعامل با دو کشور همجوارش هندوستان و افغانستان است، سخن گزافی گفته نشده و این حرف به ‏خصوص در قسمت افغانستان مصداق واقعی و عینی دارد.

تاریخ ایجاد روابط میان افغانستان و پاکستان بر اساس خدعه، نیرنگ، فریب و فتنه گذاشته شده و این‏ها رفتارهای مستمر در برقراری روابط میان دو کشور بوده است. در دامن زدن این قضیه، اسلام آباد دست بازتری داشته و همواره با نیرنگ‎های گوناگون سیاسی توانسته است روی دست همتایان کابلی‏اش زده و با ایجاد شور و شر به اشکال و شیوه‎های مختلف، تنور تنش سیاسی را گرم نگه دارد.
بدون شک، تسلیح و تجهیز مخالفان مسلح با پرداخت 30 هزار کلدار پاکستانی در یک ماه و ارسال آن‏ها به افغانستان، راکت‎ اندازی و پیش ‏روی در داخل خاک افغانستان در ولایت کنر، فرستادن عناصر انتحاری و انفجاری و جنگجویان ورزیده در صحنه جنگ افغانستان، آخرین اقدامات پاکستان نخواهد بود. این کشور در تلاش بی ‏پایان برای جنگ ‎افروزی در افغانستان و استفاده سیاسی از آن است تا بتواند آرزوهای سیاسی ‏اش را در رسمی ساختن خط دیورند منحیث نقطه مرزی، ایجاد دولت زیر سلطه در کابل، تسلط انحصاری بر اوضاع سیاسی، اقتصادی و اجتماعی افغانستان و… فایق آید.
هدف اسلام‏ آباد از ایجاد چنین وضعیت نیز آن است تا افغانستان روی آرامش را ندیده و این دهلیز پرآشوب بهانه ‎ای برای آرام نگه ‏داشتن عناصر تندرو پاکستان باشد، تا از یک‎سو با سرگرم نگه ‏داشتن افراط‏‎گرایان در بستر تنش ‏آلود افغانستان بر ضعف ‏های سیاست داخلی‏ اش پرده بکشد و جلو اعتراض‎ های سیاسی و نافرمانی‎های مدنی و شهروندی در آن کشور را بگیرد و از جانب دیگر از این وضعیت ناآرام به منافع سیاسی، اقتصادی و استخباراتی‏ اش دست یابد. زیرا متأسفانه طرز تفکر سیاست ‎مداران پاکستان این است که این کشور به بهای کندن زیر پای همسایه ‏اش رشد نموده و در صورت وجود دولت مقتدر و آرامش پایدار در افغانستان، دولت اسلام ‏آباد آسیب خواهد دید.
این در حالی است که همسایه های دیگر کشورها در حال حاضر با برقراری سیاست «تنش صفر» توانسته‏اند به منافع مشترک زیادی دست یابند و قدرت واحدی در منطقه تشکیل دهند، که موجب آسایش شهروندان آنان شده و بستر رشد و توسعه را برای خود فراهم کرده‏اند. اما جای این سیاست در روابط میان کابل و اسلام آباد به شدت خالی مشاهده می‎شود و دیده شده که پاکستان همواره به دنبال فرصتی بوده تا فشارهای لازم را بر افغانستان وارد نموده و از خلاهای سیاسی منحیث بستر آشوب‎آفرینی استفاده نماید. این روزها نیز که افغانستان دل ‌نگرانی‏‌ها و جنجال‏‌های انتخاباتی را می‏گذراند و بیشتر نیروها و برنامه‎هایش به این معضل ملی معطوف و متمرکز شده است، پاکستان از حربه هراس‏‌افکنی نهایت بهره را برده و جنجال‏‌های تازه‏ تری را برای مردم و دولت افغانستان خلق می‏کند. در ماه‏‌های اخیر بیشترین تلاش‏‌ها برای ناامن کردن و جنگ ‏‌های تهاجمی و مسلحانه در مناطق مختلف کشور صورت گرفت که نقش و حضور ملیشه‏‌ های پاکستانی در آن مشهود و هویدا گزارش شده است.
تمام این شواهد نشان می‎دهد که دولت پاکستان نگاه بدبینانه به تعاملات سیاسی افغانستان با جهان به‏‌خصوص هند دارد و بر این باور است که رابطه نیک کابل با دهلی نو، گویا به معنای دشمنی با اسلام آباد است. در حالی که امروزه تعاملات سیاسی، امنیتی و اقتصادی از حالت یک‏‌ جانبه ‏‌گرایی به تعاملات بین کشورها تبدیل شده و اصولاً بدون رابطه با تمامی کشورهایی که حالت سود دوجانبه دارند، امکان‏‌پذیر نیست. بنابراین، چنین رابطه به معنای دشمنی با کشور رقیب محسوب نمی‏گردد و دولت‏ها حق دارند مطابق منافع ملی خویش با دیگران در عرصه بین ‏الملل وارد تعامل شوند. با این وجود، اما پاکستان تلاش دارد با افغانستان به جز اعمال سلطه تعامل دیگری نداشته باشد و همواره در تلاش است افغانستان را به دلیل تحکیم روابطش با دیگر کشورها ناامن و بی‏ثبات بسازد؛ موضوعی که در دنیای کنونی امکان‏‌ پذیر نیست و نمی‏شود با سایر کشورها به ‏‌خصوص کشورهایی که دشمن اسلام آباد هستند به خاطر رضایت این کشور قطع رابطه کرد.
اما راه حل چیست و چگونه می‎توان به غائله‎ های موجود که از جانب پاکستان خلق می‎شود نقطه پایان گذاشته و به آرامش کشور و آسایش مردم افزود؟ به نظر می ‎رسد تنها راه رسیدن به این هدف سیاسی این است که دولت ‌مردان و سیاست ‎مداران افغانستان از کشاکش ‎های کسب قدرت دست کشیده و با ایجاد دولت واحد، مقتدر و فراگیر، تشکل قوی و کارآمدی را ایجاد نمایند که با استفاده از فشارهای لازم ملی و بین ‎المللی بر اسلام آباد، از آسیب ‎های خانمان برانداز این کشور بر مردم افغانستان بکاهد.
تجربه ‎های گذشته و شواهد کنونی به خوبی نشان داده است که در تعامل با پاکستان، دپلوماسی نرم پاسخ‎ گو نبوده و بدون داشتن یک دولت قدرتمند و دارای سیاست خارجی قوی نمی‎توان اسلام آباد را برای ثبات ‏آفرینی به افغانستان متقاعد ساخت. از سوی دیگر، لازم است تا دولت افغانستان دوستان بین ‎المللی ‏اش را نیز بر وارد کردن فشار بر دولت پاکستان راضی سازد، زیرا در روابط پرتنش کابل و اسلام آباد، نیروها و سازمان ‎های هم‏پیمان افغانستان، مثل ناتو و آیساف، باید به فریاد افغانستان برسند، نه اینکه در صدد توجیه سیاست‎های پاکستان برآیند. بنابراین، بدون سرپا ایستادن دولت با ثبات و قوی در افغانستان و جلب حمایت‎ های جهانی برای سرکوب پاکستان، باید همواره و مستدام، آرامش افغانستان قربانی خواسته‎های نادرست دولت پاکستان گردد.

کلیدگروپ را در تویتر و فیس بوک دنبال کنید
طراحی و توسعه توسط تکشارک - Copyright © 2024

Copyright 2022 © TKG: A public media project of DHSA