به نقل ازروزنامهء امريكايي نيويارك تايمز؛ “ملا عبدالغني” مشهور به “ملا برادر” كه در تحريك طالبان، دومين فرد قدرتمند محسوب مي گرديد، از سوى نيروهاى نظامى پاكستان در کراچی، بازداشت شد.
براساس گزارشها؛ ملابرادر، مسوول پیشبرد برنامه های نظامی و امور مالی گروه طالبان نيز بوده است. گفته می شود که او بودجهء گروه طالبان را تنظیم، قوماندانان نظامی این گروه را تعیین و تاکتیک های نظامی برای جنگ با نیروهای ائتلاف بین المللی در افغانستان را طراحی می کرد.
وحيده مژده يكتن از كارشناسان مسايل سياسي كشور؛ ضمن اينكه بازداشت ملابرادر را بي تاثير روي فعاليت هاي طالبان نمي داند، دليل دستگيرى وى را فشارى از سوى نظاميان پاكستان بالاى طالبان ميخواند.
وى ميگويد: “مذاكراتي را كه گفته مى شود، بين كاى آيده و طالبان در دبى صورت گرفت، طالبان حاضر نبودند كه با حكومت افغانستان مذاكره نمايند؛ بنابر اين، دولت پاكستان با گرفتن ملابرادر و تسليمى اش به امريكايى ها در حقيقت، طالبان را تحت فشار قرارمي دهد كه بايد به جاى جنگ، راه صلح را در پيش گيرند؛ بدين معنى كه پاكستان ديگر از تحريك طالبان، به تدريج ميخواهد دست بردارد.”
درحالى از دستگيرى ملا برادر سخن گفته مى شود كه ذبيح الله مجاهد سخنگوى طالبان، در تماس با يكى از رسانه ها، بازداشت وى را رد نموده است: “گزارش دستگیری ملا برادر، تبلیغات غرب می باشد که به هدف ضعیف ساختن طالبان در جبههء هلمند نشر شده است.”
در همين حال، فضل الرحمن اوريا يكتن از تحليگران مسايل سياسي كشور مي گويد ملا برادر، دستگيرنشده، بلكه در نتيجهء يك نوع تفاهم، خود را به امريكايي ها تسليم نموده است.
وي مي گويد چندي قبل، رسانه ها ملابرادر را به عنوان يك شخص ميانه رو، ياد نموده و درعين حال گفته بودند كه ملابرادر، مخالف القاعده و طالبان پاكستاني در افغانستان مي باشد.
اوريا مي افزايد: “پاكستان از مدتي بدينسو تعهد سپرده و هميشه اعلام ميكند و ميگويد كه حاضر است بين طالبان و امريكايي ها و دولت كابل، ميانجيگري نمايد و در پروسه مصالحهء ملي، سهم برازنده داشته باشد.”
به گفتهء وى؛ دراين اواخر، تحركات پاكستان در اين قسمت زياد شده و از جانب ديگر، عمليات نظامي در افغانستان آغاز گرديده است.
بازداشت و يا هم دستگيرى ملا برادر از سوى نيروهاى امريكايى و نظامى پاكستان، در زماني صورت مى گيرد، كه عمليات بزرگ در ولايت هلمند، به منظور سركوبي طالبان مسلح نيز شروع شده است.
اينكه بازداشت ملا برادر، تا چه حد اثرات منفى را در جنگ با نيروهاى خارجى و افغان خواهد داشت؟
يكي از تحليلگران سياسي كشور حيات الله صافى چنين پاسخ مي گويد: “در همچو حالتي كه عمليات جريان دارد، خواهى نخواهى، دستگيرى همچو يك فرد كه سمت وزارت دفاع طالبان را به دست داشته، اثرات جدي برروحيهء طالبان دراين منطقه خواهد گذاشت. گرچه رهبرى طالبان در انتخاب همچو افراد، دست فوق العاده بالا دارد؛ اما يك سلسله رازهاى نظامى نزد وى بوده، كه ممكن با دستگيرى او امريكايى ها از آن، اطلاع به دست بياورند.”
براساس اطلاعات انترپول؛ ملا برادر در زمان حکومت طالبان، يكي از اعضای برجستهء اين گروه بوده و به عنوان معاون وزيردفاع در رژيم طالبان، كاركرده و گفته مى شود كه نام ملا برادر، در لست سياه سازمان ملل متحد هم، ديده شده است.
مسوولان استخبارات پاکستان، که نخواسته اند اسامی شان ذکر شود، به آژانس خبری اسوشیتد پرس گفته اند که ملا برادر، ده روز قبل در نتیجهء همکاری استخبارات امریکا دستگیرشده، و تحقیقات از وی جریان دارد.
گزارش آژانس خبررسانی اسوشیتد پرس می افزاید: دستگیری ملا برادر، شاید به این معنی باشد که نظراسلام آباد نسبت به رهبری طالبان افغان و یا برخی از آنها، تغییر خورده است.
اخيراً گفته می شود كه برخی از رهبران طالبان با خروج از صوبه سرحد، در “کراچی” بزرگترین شهر پاکستان، پناه گرفته اند.