مسئولان در شرکت انکشاف ملی، از پیشرفتهای تازه در کار پروژه کانال قوشتپه خبر میدهند؛ کانالی که با تکمیل کار آن، 550 هزار هکتار زمین زراعتی درولایت های بلخ وفاریاب آبیاری میشود و میزان فرآوردههای داخلی کشور به گونه چشمگیری افزایش خواهد یافت.
نبیالله ارغندیوال، سخنگوی شرکت انکشاف ملی، میگوید که کار فاز دوم این کانال ، 87 درصد و کار سربند آن 75 درصد تکمیل شده است.
“کار کانال قوشتپه در حال حاضر در بخش های مختلف با سرعت زیاد از سوی انجنیران مسلکی و متعهد شرکت انکشاف ملی برابر با تمام معیارهای انجنیری جریان دارد که کار کندنکاری فاز دوم کانال قوشتیپه، 87 درصد و کار سربند آن 75 درصد تکمیل شده است.”
از سویی دیگر، مبصرین امور اقتصادی نیز این پروژه را گامی بزرگ در راستای خودکفایی اقتصادی میدانند.
عبدالمظهور مدبر، کارشناس اقتصادی میگوید، با افزایش میزان تولیدات زراعتی، افغانستان میتواند به تدریج وابستگی خود را به واردات محصولات غذایی کاهش داده و در عین حال زمینه را برای صادرات این محصولات فراهم کند.
“کانال قوشتپه یک پروژه استراتیژیک و ملی برای افغانستان است، و می تواند روی اقتصاد اثر بخش باشد، در بالندگی و پویای اقتصاد نقش برازنده میتواند داشته باشد، سبب رشد و توسعه پایدار می گردد، در شرابط حاضر که محصولات زراعتی را از بیرون وارد میکنیم، می تواند سبب تقویت سکتور زراعت گردد و وابستگی ما دستکم در بخش محصولات زراعتی را کاهش دهد.”
بااین حال، آگاهان محیط زیست میگویند که افغانستان یکی ازکشورهای آسیبپذیر از ناحیهی محیط زیستی است و کانال قوشتپه میتواند در بهبود وضعیت محیط زیست موثر واقع گردد.
همت الله شیرزی، یکتن از آگاهان امور محیط زیست میگوید که با بهرهبرداری کانال قوشتپه، اکوسیستم و منابع آبهای زیرزمینی تقویت میگردد، سیلابها و فرسایش خاک مدیریت میشود و از خشکسالی در مناطق اطرف این کانال جلوگیری صورت خواهد گرفت.
” ما می توانیم با استفاده از کانال قوشتپه، تاثیرات تغییرات اقلیمی را در مناطق نزدیک به این کانال کاهش دهیم، مثلا پیش از ساخت کانال مناطق که با خشکسالی روبرو بودند، پس از این آبیاری می شوند، و به همین ترتیب سکتور زراعت تقویت می گردد و ساحات سبز تقویت می شود.”
همزمان بااین، شهروندان کشور، نیز پیشرفتها در کار این پروژه را میستایند و از امارت اسلامی میخواهند که با ساخت اینچنین کانالها افغانستان را به خود کفای برساند.
به گفتهی آنان، تطبیق پروژه کانال قوشتپه، بدون اتکا به نیروی کار خارجی، بیانگر این است که افغانستان میتواند پروژههای ملی خود را تطبیق نماید.
گفتنیاست که کانال قوشتپه با طول 285 کیلومتر، عرض 152 متر و با عمق 8.5 متر احداث میشود که ظرفیت انتقال ۶۵۰ متر مکعب آب در ثانیه را دارد.
این درحالی است که براساس معلومات شرکت انکشاف ملی، این پروژه برای نزدیک به دو صد هزار تن به گونه مستقیم و غیرمستقم زمینهی کار فراهم کرده است.
کلیدگروپ را در تویتر و فیس بوک دنبال کنید