ads

پیامدهای تعلیق کمک‌های خارجی امریکا بر افغانستان

دونالد ترامپ، رییس جمهور ایالات متحده امریکا در نخستین روزکاری‌اش در کاخ سفید، شماری از فرمان‌های اجرایی جنجالی را امضا کرد که تعلیق تمامی کمک‌های خارجی امریکا به کشورهای دیگر یکی از این فرامین است.  بربنیاد این فرمان، پس از بررسی انطباق این کمک‌ها با اهداف سیاسی امریکا، ترامپ درمورد از سرگیری آن تصمیم خواهد گرفت.  

فخرالدین قاری زاده
2 دلو 1403
پیامدهای تعلیق کمک‌های خارجی امریکا بر افغانستان

در متن این فرمان، آمده است که دیگر هیچ یک از کمک‌های خارجی ایالات متحده به نحوی که کاملا با سیاست خارجی امریکا همخوانی نداشته باشد تخصیص داده نخواهد شد.

 با این‌حال، این تصمیم که در راستای شعار “اول امریکا” گرفته شده، واکنش‌های گسترده‌ای را نیز در سطح بین‌المللی برانگیخته  است.  شماری از مبصرین سیاسی و اقتصادی در کابل می‌گویند که  افغانستان، به‌عنوان یکی از کشورهای وابسته به کمک‌های خارجی، ممکن  از این تصمیم متاثر شود. اما به گفته‌ی آنان، امارت اسلامی باید برای کاهش سطح وابستگی افغانستان به کمک‌های خارجی اقدامات لازم را روی دست گیرد تا شهروندان کمترین آسیب را متحمل شوند. زلمی افغان‎یار، مبصر سیاسی، تعلیق این کمک‌ها را یک پالیسی سیاسی داخلی امریکا دانسته وآن را نگران کننده نمی داند.

” در سه ونیم سال گذشته که ملت افغانستان را با فقر مواجه ساختند، فشارهای استراتیژیک سیاسی اقتصادی را که تحمیل کردند، آیا زندگی و حکومت‌داری در افغانستان نگذشت؟ طبعا که به شکل نورمال گذشت. این 90 روز آینده هم می تواند برای افغانستان پیام‌های داشته باشد. و هدف نهایی تمامی این پیام ها از سوی حاکمیت‌ها و ابرقدرت‌‎ها تامین منافع سیاسی شان در حکومت‌داری‌ها است.”

اجمل زرمتی، مبصر سیاسی می‌گوید که تعلیق این کمک‌ها می‌تواند کشورهای کمک گیرنده را متاثر سازد؛ اما او امیدوار است که رییس جمهور امریکا به زودی در مورد از سرگیری کمک‌های خارجی‌اش تصمیم خواهد گرفت.

“کشورهای مانند مصر، اسراییل و اردن سالانه ملیاردها دالر کمک دریافت می کردند و با تعلیق این کمک ها با شرایط سخت روبرو می شوند؛ اما زیاد دوام  نمی کند، به خاطر که این کشورها روابط استراتیژیک با امریکا دارند و در این مورد بازنگری می‌شود و کمک‌ها از سر گرفته خواهد شد.”

زرمتی، می افزاید که قطع کمک‌های خارجی، افغانستان را نیز متاثر می سازد و  می‌تواند به برنامه‌های بشردوستانه ملل متحد  نیز آسیب برساند.

“کاهش یا قطع کمک‌های مالی می‌تواند که منجر به تضعیف اقتصاد افغانستان گردد و سبب افزایش بیکاری و فقر شود.کمک‌های بشری سازمان ملل متحد را نیز متاثر می سازد که به خاطر کمبود منابع مالی نمی توانند به نیازمندی های مردم افغانستان رسیدگی کند.”

درحالی که اگاهان امور سیاسی در امریکا، کمبود بودجه را عامل بسیاری از مشکلات داخلی این کشور از جمله آتش سوزی‌های اخیر در لاس آنجلس می‌دانند، اما بر بنیاد آمارها، ایالات متحده سالانه بیش از ۵۰ میلیارد دالر به کشور‌های خارجی کمک مالی می‌کند.

 

کلیدگروپ را در تویتر و فیس بوک دنبال کنید
طراحی و توسعه توسط تکشارک - Copyright © 2025

Copyright 2024 © TKG: A public media project of DHSA