چرم دوزی یا پوستین دوزی یکی از قدیمی ترین صنایع دستی در ولایت هرات است که روزگاری با سرد شدن هوا بازار چرم دوزان در این ولایت گرم بود، اما اکنون به گفته ی چرم دوزان، یگانه کارگاه چرم دوزی این صنعت روبه زوال است.
غلام حیدر 102 ساله که سوزن نوک تیزی را برای پیوند دادن تکه های پوست در دستان لرزانش گرفته است ، می گوید، بیش از 90 بهارعمرش را صرف این صنعت نموده، اما اکنون صنعت عمر صنعت چرم دوزی رو به پایان است.
” خانه های پر از پوست دارم کسی نیست که از من خریداری کند، من چه کار کنم به کی بفروشم، می شود که فقط پوست ها را بدوزم و ذخیره کنم؟، یک وقت این کوچه بیست دکان پوستین دوز داشت، فعلا تنها من ماندم.”
محمد اکبر بیش از 38 سال است در این کارگاه مصروف پوستین دوزی و چرم دوزی است، بر ایجاد زمینه بازاریابی فروش محصولات شان تاکید داشته و می گوید:” در هرات هیچ کسی در کار پوستین دوزی نمانده، ما هم فقط کار می کنیم تا این صنعت دستی از بین نرود، در گذشته چرم بازار خوبی داشت، اما فعلا کسی از ما خرید نمی کند، تاجر هم پوست خام را به بخارج می برد و چرم آن را به قیمت بلند وارد می کند.”
از سوی هم، مسئولان در ریاست اطلاعات و فرهنگ ولایت هرات رکود بازار صنعت چرم دوزی را در این ولایت تایید کرده و می گویند که در تلاش حمایت از شاغلان این حرفه اند.
حمیدالله غیاثی آمر فرهنگ این ریاست می گوید:” حرفه پوستین دوزی یکی از پیشه های قدیمی شهر باستانی هرات است، اکنون یکی از صنعت گران ماهر این حرفه، مشغول به کار است ، از زمانی که تولیدات ماشینی افزایش یافته، صنایع دستی به روکود مواجه شده، اما ما تلاش می کنیم تا این صنعت کاران را حمایت کنیم.”
گفتنی است که در گذشته چرخه اقتصادی ده ها خانواده از طریق این صنعت می چرخید، اما اکنون تنها یک مرد کهن سال با تعداد انگشت شماری از شاگردانش در شهر هرات چرم دوزی می کند.
کلیدگروپ را در تویتر و فیس بوک دنبال کنید