ads

روزجهانی سواد و خواست دختران بازمانده از آموزش

هشتم سپتامبر روزجهانی “سواد” است که همه ساله به هدف ارتقای سطح آموزش از این روز در سراسر جهان تجلیل می‌شود. اما در افغانستان دختران  باز مانده از آموزش خواهان بازگشایی دروازه‌های مکتب‌ها و پوهنتون‌های شان می‌باشند. درعین حال شماری از عالمان دین در این زمینه می‌گویند که “کسب علم و دانش بر مرد و زن مسلمان فرض است” زیرا علومی که باعث بیشرفت و خود کفایی جامعه بشری می‌شوند، مرد و زن باید آنرا فرابگیرند.

 ماه‌جبین صیام
18 سنبله 1403
روزجهانی سواد و خواست دختران بازمانده از آموزش

نهاد‎ آموزشی، علمی و فرهنگی سازمان ملل‎ متحد(یونسکو) هشت سپتامبر را روز جهانی سوادآموزی نامگذاری کرده و از این روز به هدف ارتقای سطح آموزش در سراسر جهان تجلیل می‌شود.

 اما در افغانستان در چنین روزی دختران بازمانده از آموزش از مسئولان امارت اسلامی می‌خواهند که دروازه‌های پوهتنون‌ها و مکتب‌ها را برای دختران بالاتر از صنف ششم باز گشایی کنند.

اسما، محصل سال دوم رشته ژورنالیزم می‌گوید:”تقربیا دوسال است منتظر باز شدن پوهتنون استم تا درس‌هایم را تمام و مدارک خود را بدست بیاورم. از امارت اسلامی می‌خواهم که  به آموزش  دختران توجه کند.”

حسنا، محصل سال اول رشته کمپیوتر ساینس در پوهنتون کابل می‌گوید:”در همین دوران امارت اسلامی نزدیک به یک سال درس خواندیم، حجاب را رعایت می‌کردیم، اما پوهنتون را به‌روی دختران مسدود کردند.”

رویا، شاگرد یکی از مکتب‌ها شهر کابل می‌گوید که او و برادرش هردو صنف دهم بودند و برادرش امسال شامل پوهنتون شد است.

” مه صنف دهم مکتب بودم که امارت اسلامی مکتب را برای دختران بالاتر از صنف ششم ممنوع کرد. برادرم امسال شامل پوهنتون شده ولی من هنوز منتظر باز شدن مکتب استم.”

این دختران می‌گویند که آماده‌اند تمام شرایط امارت اسلامی را بپذیرند و  تنها خواست شان این است که برای شان اجازه داده شود تا همانند پسران درس بخوانند.

درهمین حال شماری از عالمان دین با تاکید بر آموزش می‌گویند که دین اسلام از آغاز بر آموختن و فراگیری علم و دانش تاکید داشته است.

“یک زن با سواد می‌تواند یک خانواده را باسواد بسازدو در جامعه نقش مؤثر ایفا کند. حدیت پیامبر گرامی اسلام است که می‌فرماید:کسب علم و دانش بر مرد و زن مسلمان فرض است. علومی که باعث پیشرفت و خود کفایی جامعه  شوند، آموختن آن بر مرد و زن فرص کفایی است.”

 هرچند مسئولان امارت اسلامی برای بازگشایی مکتب‌ها و پوهنتون‌ها کدام پیام تازه‌ی ندارند، ولی همواره از تلاش‌ها و بررسی بازگشایی نهادهای آموزشی به‌روی دختران بالاتر از صنف ششم، سخن گفته‌اند.

 با این حال نهاد آموزشی، علمی و فرهنگی سازمان ملل متحد(یونسکو) اعلام کرده که 2.4 میلیون دختر در افغانستان به آموزش دسترسی ندارند که 80 درصد آنان از آموزش محروم شده‌اند.

گفتنی است که نهاد آموزشی، علمی وفرهنگی سازمان ملل متحد(یونسکو) از روزجهانی سواد در سال 2024 میلادی با شعار “ترویج سواد برای درک متقابل و صلح برای همه در همه جا”، تجلیل کرد. این مناسبت در 26 اکتوبر 1966 میلادی در چهارمین نشست کنفرانس عمومی یونسکو نامگذاری گردید.

کلیدگروپ را در تویتر و فیس بوک دنبال کنید
طراحی و توسعه توسط تکشارک - Copyright © 2025

Copyright 2024 © TKG: A public media project of DHSA