از پنجم سپتامبر که برابر است با پانزدهم سنبله به عنوان روز جهانی خیریه یا نیکوکاری در سراسر جهان تجلیل میگردد. هدف از این مناسب مبارزه با فقر و مشکلات اقتصادی و اجتماعی در جامعه است.
شماری از آگاهان با تاکید بر بزرگداشت از چنین روزی، میگویند که فعالیتهای خیریه و نیکوکاری در افغانستان از اهمیت بیشتر برخوردار است، زیرا از نظر آنان در افغانستان افراد فقیر و نیازمند فراوان استند که باید مورد توجه نیکوکاران قرار گیرد.
محمد اسحق وکیلی یکی از فعالان مدنی به این نظر است که هرچند عمدتا نهادها، سازمانها و دولتها مسئولیت کمکهای خیریه و بشردوستانه را بر عهده میگیرند، اما برای ریشهکن کردن فقر و بیچارگی در جامعه نیاز است که تمامی انسانها در قبال یکدیگر احساس مسئولیت کنند.
“برای اینکه بتوانیم ازگسترش فقر و بیچارگی در جامعه جلوگیری کنیم، باید همگی هم بگونه فردی و هم بهگونه سازمانی دست به اعمال خیریه و نیکوکاری بزنیم به همدیگر کمک کنیم تا بتوانیم از چرخه باطل مشکلات اجتماعی درهرگوشه و کنار جهان جلوگیری کنیم.”
از سوی دیگر از نظر احمد خبیب حسرت، یکی دیگر ازفعالان مدنی کمکهایی که از سوی سازمانهای خیریه صورت میگیرد بسیار مهم است، زیرا از نظر او این سازمانها میتوانند بهصورت سازمان یافته و گسترده به نیازمندان رسیدگی کنند.
“سازمانهای خیریه نقش کلیدی در حمایت از مردم دارند. این سازمانها میتوانند برای جمعآوری کمکهای مالی یا مردمی، از طریق مشارکتهای اجتماعی و همکاری با دولتها، مشکلات اقتصادی، صحی و اجتماعی مردم را رفع کنند.”
گفتنی است که نهاد هماهنگ کننده کمکهای بشردوستانه سازمان ملل متحد(اوچا) در گزارش اخیر خود اعلام کرده که در سال جاری میلادی، 23.7 میلیون نفر در افغانستان به کمکهای بشردوستانه نیاز دارند، اما سازمان ملل متحد و شرکایش تنها به 17.3 میلیون نفر رسیدگی میتوانند.
روز جهانی خیریه در سال ۲۰۱۱ از طرف دولت و پارلمان مجارستان(هنگری) به سازمان ملل متحد پشنهاد شد و مجمع عمومی این سازمان در ۱۷ سپتامبر ۲۰۱۲ در پاسخ به این پیشنهاد قطعنامهای را تصویب کرده و پنجم سپتامبر را بهعنوان روز جهانی خیریه اعلام کرد.
کلیدگروپ را در تویتر و فیس بوک دنبال کنید