مسئولان در وزارت صحت عامه به مناسبت روز جهانی هیپاتایت میگویند که در افغانستان آمار مبتلایان زردی سیاه نسبت به دیگر کشورهای جهان کم است.
به گفتۀ آنان، در حال حاضر مرکزهای تشخیص و شناسایی زردی در چهارده ولایت فعال است و در هشت ولایت هم خدمات تداوی افراد مبتلا به این مرض ارائه میشود. در آینده نزدیک، مرکزهای شناسایی زردی در ده ولایت دیگر نیز افتتاح خواهد شد.
مولوی عبدالولی حقانی، معین عرضه خدمات صحی وزارت صحت عامه عوامل ابتلا به زردی را اینگونه برمیشمارد:”بهدلیل بحرانهای دهههای گذشته، مهاجرت، بیجا شدن مردم، فقر، استفاده از مواد مخدر، استفاده مشترک از پیچکاری، خون دادن بدون معاینات، کاربرد وسایل ناپاک در سلمانیها و دیگر موارد شهروندان کشور با تهدید این مرض مواجهاستند.”
او افزود که براساس آمار سازمان صحی جهان، بیش از 300 میلیون نفر در جهان به هیپاتایت یا زردی سیاه مبتلا است و هرسال بیشتر ازدومیلیون فرد به این بیماری مبتلا میشوند .
در همین حال نعیمالله صافی، نماینده سازمان صحی جهان در افغانستان هیپاتایت را یک بیماری ویروسی معرفی کرده و میگوید که این بیماری سبب التهاب جگر شده و کشنده و خطرناک است.
“سازمان صحی جهان توصیه میکند که مردم باید در مقابل ویروسهای “سی و بی” وقایه شوند تا از این بیماری نجات یابند.”
به گفتۀ وی، مادران حامله که مبتلا به هیپاتایت(بی) باشند، باید دسترسی کامل به تداویهای این بیمار داشته باشند و اطفال شان هم هنگام تولد باید واکسین شوند .
هرسال در حدود 3500 نفر به هیپاتایت بی مبتلا میشوند که درهر30ثانیه، یک واقعه رخ میدهد.
با این حال شریف احمد احمدی، مسئول برنامه ملی مبارزه با هیپاتایت، میگوید که امسال نسبت به سالهای دیگر آزمایشهای بیشتر از این بیماری گرفته شده است. بهگفتۀ او، سال گذشته یک میلیون تن آزمایش داده بودند، ولی امسال بیشتر از دومیلیون آزمایش انجام شده است که به تعداد 500 نفر تحت تداوی قرار دارند.
“از تمامی هموطنان خود میخواهیم که واکسین را بر تمامی کودکان شان تطبیق کنند. واکسین باید در 24 ساعت از تولد کودک تطبیق گردد. این نه تنها که از بیمای حفاظت میکند، بلکه معافیت بدن کودک را در آینده نیر در برابر امراض بلند میبرد.”
گفتنی است که سازمان صحی جهان برای کنترول و جلوگیری از گسترش هیپاتایت در افغانستان، وعده همکاری با وزارت صحت عامه را داده است که قرار است در بخش تخنیکی نیز این زورا را یاری کند.
کلیدگروپ را در تویتر و فیس بوک دنبال کنید