مصباحالدین مستعین، سخنگوی این وزارت به کلید میگوید که در سال جاری در 2.14 میلیون هکتار زمین، گندم کشت شده است.
مستعین افزود:” بر اساس معلومات ریاست احصائیهی ما میزان حاصلات گندم در سال جاری به مقایسهی سال گذشته 13 درصد افزایش را نشان میدهد. سطح کشت گندم 2.14 میلیون هکتار برآورد شده که توقع میرود در سال جاری 4.9 میلیون متریک تن گندم حاصل به دست آید.”
در همین حال، شماری از آگاهان محیط زیست، میگویند که بارندگیها در سال جاری، باعث بلند رفتن سطح آبهای سطحی و زیرزمینی و تغذیهی زمینهای للمی در کشور شده است.
محمد داوود شیرزاد، رییس پوهنزی محیط زیست پوهنتون کابل، در این مورد میگوید:” الحمدالله، میزان بلند بارندگی در سال جاری باعث شد تا جاهایکه للمیزار است، از آب بارانها بیشتر تغذیه شود و میزان حاصلات آن بیشتر شود، از نظر محیط زیستی این وضعیت نیز باعث شد تا مقدار آبهای سطحی و دریاها بیشتر شود و آبهای زیرزمینی را از دست ندهیم، در نهایت باید بگویم که تاحدی زیادی از خشکسالی نجات پیدا کردهایم.”
با این حال نصیر رنجبر، کارشناس اقتصادی، میگوید که افزایش حاصلات گندم، روی سکتور زراعت و اقتصاد دهقانان، تاثیر مثبت برجای خواهد گذاشت.
اما به گفتهی او، برای بهبود حاصلات گندم، نیاز است تا اقدامات بیشتری بهشمول توزیع تخمهای اصلاحشده برای دهقانان، روی دست گرفته شود.
رنجبر گفت:” اگر پروژههای بزرگ از سوی دولت در نظر گرفته شود تا برای دهقانان تخم اصلاح شده، ادویهی ضد آفات نباتی و کود کمیاوی کمک کند، بدون شک میزان حاصلات زراعتی بیشتر از این خواهد شد، از سوی هم نیاز است تا یک نهاد مهم مانند بانک انکشاف زراعتی که در گذشته دهقانان را در بخشهای مختلف کمک میکرد ایجاد شود.”
این در حالیست که بر اثر سرازیر شدن سیلابها در سال جاری، هزاران جریب زمین زراعتی بهشمول زمینهای زیر کشت گندم در ولایتهای مختلف تخریب شد.
کارشناسان اقتصادی میگویند که اگر این زمینهای زراعتی تخریب نمیشد، ممکن دهقانان در سال جاری گندم بیشتری از زمینهای شان به دست میآوردند.
کلیدگروپ را در تویتر و فیس بوک دنبال کنید