ads

رو آوردن دختران به قالین‌بافی برای فرار از افسردگی

شماری از دختران بازمانده از آموزش در ولایت هرات، می‌گویند که به دلیل محرومیت از درس و تعلیم بامشکلات روحی روبه‌رو شده و جهت رهایی از این مشکلات به حرفه قالین بافی روآورده‌اند. از سویی هم برخی از فعالان تعلیم و تحصیل را از حقوق اساسی هر شهروند دانسته و از مسئولان حکومتی می‌خواهند که دروازه‌های مکتب‌ها و پوهنتون‌ها را به روی تمامی دختران بگشایند.

روح الله دانش
2 دلو 1402
رو آوردن دختران به قالین‌بافی برای فرار از افسردگی
عکاس: روح الله دانش

دخترانی که زمانی صبح‌گاهان با شور و شوق تمام به سوی مکتب‌های شان حرکت می‌کردند و باکتاب و قلم سروکار داشتند، اکنون به دلیل بسته شدن دوازه‌های مکتب‌ها به‌روی دختران بالاتر از صنف ششم، به کارگاه‌های قالین بافی پناه برده‌اند، تا در کنار یادگیری حرفه، از مشکلات روحی و روانی نیز رهایی یابند.

مدینه هاشمی، دانش‌آموز صنف نهم مکتب است. او که آرزوی پیلوت شدن را در سر دارد، اما اکنون با دست‌های پر از آبله با قلاب‌ها و نخ‌های قالین‌بافی سروکار دارد.

او می‌گوید:”وقتی مکتب به‌روی ما بسته شد، خیلی پریشان شدم. بعد از آن با مشکلات روحی مواجه شدیم و فعلا با هم صنفی‌های خود به این کارگاه قالین‌بافی آمده و کار می‌کنیم تا هم قالین‌بافی یاد بگیریم و هم مشکلات روحی ما رفع شود.”

عاقله 16 ساله که پس از بسته شدن دروازه‌های مکتب‌ها به‌روی دختران بالاتر از صنف ششم، قربانی ازوداج اجباری شده، اکنون می‌گوید که نه تنها نگران ادامه آموزش‌هایش است، بلکه از ازدواج ناکام نیز رنج می‌برد.

“سن من 16 بود که ازدواج کردم، البته این ازدواج هم به صورت اجباری از سوی فامیل بر من تحمیل شد. این ازدواج ناکام بود و از هم جدا شدیم. پدر ندارم که خرجم را بدهد. هم از مکتب و هم از ازدواج ناکام شدم.”

حسیبا، دانش‌آموز صنف هفتم نیز نگران آینده نا روشن خود می‌باشد، می‌گوید:”من یازده ساله هستم. بعد از بسته شدن مکتب به‌روی ما، احساس ناراحتی پیدا کردم و اینجا آمدم تا هم قالین‌بافی یاد بگیرم و هم کمکی به خانواده خود بکنم.”

 از سویی هم برخی از فعالان حقوق زن با تاکید بر اهمیت آموزش و تحصیل دختران می‌گویندکه محرومیت آنان از این حق شان، شمار زیاد شان را دچار مشکلات روحی و روانی کرده است.

معصومه موسوی، یکی از این فعالان می‌گوید:”بسته شدن دروازه‌های مکتب‌ها و مشکلات اقتصادی باعث شده که دختران به کارهای شاقه رو بیاورند. خواست ما از حکومت سرپرست این است که زمینۀ درس و تحصیل را برای دختران فراهم سازد تا دختران نیز مثل پسران مصدر خدمت برای جامعه شوند.”

گفتنی است که وزارت معارف در ماه اکتوبر سال 2021 میلادی طی دستوری دختران بالاتر از صنف ششم را از رفتن به مکتب منع کرد. هرچند مسئولان امارت اسلامی  بارها از گفته‌اند که مسدود شدن دروازه‌های نهادهای آموزشی به‌روی دختران موقتی است و با فراهم شدن زمینه مصاعد به تمامی دختران اجازه آموزش داده خواهد شد، اما تاکنون معلوم نیست که این وعده‌ها چه زمانی عملی خواهد شد.

کلیدگروپ را در تویتر و فیس بوک دنبال کنید
طراحی و توسعه توسط تکشارک - Copyright © 2024

Copyright 2024 © TKG: A public media project of DHSA