دو خانواده در ولسوالی دلارام ولایت نیمروز پس از سالها خصومت و اختلاف، با میانجیگری علمای دین، متنفذین قومی و مسئولان محلی دست از خصومت برداشته و با هم آشتی کردند.
این خانوادهها که در قریه دهمزنگ ولسوالی دلارام ولایت نیمروز زندگی میکنند، حدود ۳۱ سال در جنگ و منازعه بسر بردهاند و تاکنون دو تن از طرفین قربانی شدهاند.
برخی از اعضای جرگه قومی که منازعه بین این دو خانوده را حل و فصل کرده، با تاکید بر نقش چنین جرگهها میگویند که منازعات و اختلافات بین خانوادهها باید در وقت وزمان آن حل وفصل گردد، در غیر آن تبدیل به خصومتهای دیرینه خواهد شد.
حاجی جانان یکی از اعضای جرگه قومی میگوید:”اختلافات از ۳۰ سال قبل آغاز شده بود. در اثر این جنگ ۲ تن از بین رفتند و یک تن هم زخمی شد. جنگ بین دو خانواده جریان داشت و تبدیل به فتنه شده بود.”
درعین حال حاجی نور، یکی دیگر از بزرگان قومی میگوید که نه تنها این منازعه در ولسوالی دلارام نیمروز از سوی بزرگان قومی حل وفصل شده، بلکه منازعات دیگری هم در ولسوایهای خاشرود نیمروز و بکوای فراه نیز از سوی همین جرگهها حل و فصل شده است.
“تقریبا ۳ منازعه حل و فصل شده که برعلاوه ولسوالی دلارام نیمروز، در واشیر هلمند و در بکواهِ فراه نیز بین مردم صلح صورد گرفته، درمجموع این منازعات ۸ کشته و زخمی بجا گذاشته بودند. در حل وفصل این منازعات بزرگان اقوام، قومندانان امنیه و عالمان دین حضور داشتند. خلاصه سه صلح در سه ولسوالی صورت گرفته است. هرکدام این منازعات از۳۰ تا ۳۲ سال جریان داشت.”
وی از امارت اسلامی میخواهد که یک کمیته را از عالمان دینی، متنفذین قومی و مسئولین و شخصیتهای بیطرف تشکیل دهد تا در زمینۀ حل و فصل منازعات و پایان دادن به خصومتهای دیرینه مردم کار کند.
از سویی هم حاجی عبدالغفار، یکی از طرفین منازعه به کلید میگوید:”مدت ۳۰ سال بین ما جنگ بود، از یکدیگر ناراحت بودیم، کودکان ما با هم بازی نمیکردند. ما نمیخواهیم که دیگر به این دشمنی ادامه بدهیم. میخواهیم که اینجا کنار هم خوش و خرم باشیم.”
حاجی شیراحمد، از طرف مقابل دعوا میگوید:”یک خطا از ما رخ داده بود، باید یکدیگر مان را عفو کنیم. باید خوشحالی بیاید و باهم ارتباط صمیمانه داشته باشیم.”
وی افزود که به دلیل این خصومت، سالها در ایران بسر میبرد و اکنون به بزرگان قومی صلاحیت داده تا آنان این منازعه را حل وفصل کنند.
با این حال محمد عوض 33 ساله که پدر خود را در اثر این منازعه از دست داده، میگوید که به نصیحت بزرگان گوش داده و قاتلان پدرش را عفو میکند. او از دیگر مردم نیز میخواهد که با عفو کردن یکدیگر، به خصومتهای شان نقطه پایان بگذارند.
“۳۲ سال عمرم را با این دشمنی گذراندم. وقتی دشمنی آغاز شده که من به دنیا نیامده بودم. مردم باید به اینگونه مشکلات پایان دهند. در هر ملک، در هرکشور اسلامی، عالمان دینی و ریش سفیدانی هستند، آنان باید منازعات مردم را عادلانه حل و فصل کنند.”
این درحالی است که مسئولین محلی در ولایت نیمروز نیز برقراری صلح میان مردم را یک گام مثبت دانسته و تاکید بر حل وفصل تمامی منازعات مردم دارند.
مولوی سردار، قومندان امنیه نیمروز میگوید:”در بین این دو خانواده تا ۳۰ سال جنگ بود، ۲ تن از بین رفتهاند و یک تن زخمی شده است. ما تقریبا ۲ ماه بود که این موضوع را تعقیب میکردیم، تاآنکه حل و فصل شد. ما خیلی مشکلات را از میان مردم رفع کردهایم، حتی در دلارام و بکواه که دو منطقه نزدیک بههم هستند.”
این مسئولان از مردم میخواهند که دست از ادامه خطاها و اشتباهات علیه یکدیگر برداشته و یکدیگر را عفو کنند.
گفتنی است که براساس معلومات مسئولان، پس از رویکار آمدن امارت اسلامی، حدود ۱۶۰ قضیه منازعه برانگیز در ولایت نیمروز، از طریق جرگههای مردمی حل وفصل شده است.
کلیدگروپ را در تویتر و فیس بوک دنبال کنید