ads

حل و فصل بیست‌ودومین منازعه در ارزگان

مسئولین در ولایت ارزگان می‌گویند که آنان در۱۳ ماه گذشته ۲۲قضیه بزرگ منازعۀ را به کمک جرگه‌های محلی حل کرده‌اند. در عین حال شماری از مردم می‌گویند که حل اختلافات از طریق جرگه‌های محلی، زمان کمتری می‌برد و تصامیم این جرگه‌ها نیز مورد قبول تمام طرف‌ها است.

احسان الله ولسمل و مسرور تابش
21 سنبله 1402
حل و فصل بیست‌ودومین منازعه در ارزگان

دوخانواده‌ای که دو ماه پیش مشاجرات لفظی شان به کشت و خون رسیده بود، اکنون دور یک دسترخوان نشسته و باهم غذا می‌خورند. این دو خانواده از طریق جرگه محلی باهم آشتی کرده‌اند.

مفتی فضل‌الحق که به‌عنوان یکی از اعضای جرگه در حل این قضیه نقش فعال دارد، حکم جرگه را این گونه اعلام کرد:”تصمیم در مورد جنجال قتل حمیدالله که ازسوی عبدالغنی کشته شد، چنین گرفته شده است: عبدالغنی یک مقدار پولی که از سوی جرگه تعیین شده، به حاجی ولی جان، پدر جمیدالله بپردازد. این فیصله از جانب هردو طرف پذیرفته شده‌است.”

حاجی حیات‌الله، بزرگ قوم که همواره در جرگه‌های محلی حضور دارد، می‌گویدکه کشاندن طرف‌های درگیر به آشتی روند بسیار پیچیده و بحث برانگیز است که زمان زیادی می‌طلبد.

 او از مردم می‌خواهدکه مشاجرات لفظی را به منازعات بزرگ تبدیل نکنند.

“این برای من افتخار بزرگی است. حاجی ولی جان کاکا را راضی کردیم. کاکا عبدالاحد و پسرش را که زندانی بود را نیز اینجا آوردیم. مردم باید در آغاز از صبر کار بگیرند و برای انتقام پیش قدم نشوند. باز هم اگر چنین حادثه‌ای پیش می‌آید، باید آنرا حل کنند، همانطوری که ما حل کردیم.”

از سوی دیگر، طرف‌های درگیر منازعه نیز درکنار توصیه کردن دیگران به صبر و شکیبایی، از شرکت کنندگان جرگه نیز بسیار تشکری کردند.

 حاجی ولی جان پدر حمیدالله گفت:”مولوی صاحب نزد ما آمد. به مشوره او تصمیم گرفتیم که صلح کنیم. ما از چنین تصمیمی بسیار خوشحالیم. در آینده مشکلی پیش نخواهد آمد.”

عبدالاحد خان، طرف دیگر دعوا هم از این تصمیم خوشحال شده و گفت:”گرهی که با دست باز شود، نیاز به دندان نیست. باید در تمام کشور اینگونه تصامیم گرفته شود. منازعات را از این پس باهمین روش باید حل کنیم. وقتی علما و بزرگان می‌توانند این موضوعات را درخانه حل کنند، چه نیازی به حکومت است؟”

در همین حال مولوی مختار، آمر اقوام و قبایل ولایت ارزگان می‌گویدکه در ۱۳ ماه گذشته ۲۲ قضیه خورد و بزرگ از طریق جرگه‌های محلی حل و فصل شده است.

او می‌افزایدکه حل اختلافات از طریق جرگه‌های محلی سودمند است، زیرا زمان کمتری می‌طلبد و تصامیم آن برای همه رضایت بخش است.

“در 13 ماه گذشته این بیست و دومین منازعه است که با کمک سران قبایل و علمای دین آنرا حل کرده‌ایم.”

گفتنی است که در دو سال گذشته روند حل منازعات و اختلافات در ارزگان از طریق جرگه‌های محلی سرعت یافته و منازعات زیادی در این ولایت حل و فصل شده‌است.

 

کلیدگروپ را در تویتر و فیس بوک دنبال کنید
طراحی و توسعه توسط تکشارک - Copyright © 2023

Copyright 2022 © TKG: A public media project of DHSA