باشندگان روستاهای دوردست کندز در کنار دیگر مشکلات، به مراکز صحی نیز دسترسی ندارند. شماری از شهروندان در ولسوالیهای این ولایت میگویند که در مناطق شان مراکز صحی دولتی وجود ندارد و مردم توان تداوی مریضان شان را در شفاخانههای خصوصی ندارند.
حاجی اسلم، باشنده ولسوالی دشت ارچی کندز میگوید که مراکز صحی تنها در مرکز این ولسوالی وجود دارند که در آنجا هم به بیماران نسایی-ولادی و دیگر واقعات عاجل رسیدگی صورت نمیگیرد.
“وقتی به مراکز صحی مراجعه میکنیم، نه ادویه دارند و نه داکتر متخصص. اگر بیماران نسایی- ولادی به آنجا برده شوند، میگویند که به مرکز ببرید.”
برخی از باشندگان ولسوالی علی آباد میگویند که آنان نیز با همین مشکل مواجه میباشند. بهگفتۀ آنان، در برخی از روستاهای این ولسوالی هیچ مرکزصحی وجود ندارد.
حاجی افضل، یکی از باشندگان این ولسوالی میگوید:”مردم در قریه ما با بیماریهای زیادی دست و پنجه نرم میکنند، زنان و کودکان مریض میشوند و ما نمیتوانیم که حتی زنان باردار را به مراکزصحی برسانیم، زیرا راه دور است و آنان در مسیر راه یا جان خود ویا طفل شان را از دست میدهند.”
در ولسوالی چهادره نیز اوضاع بهتر از دو ولسوالی یاد شده نیست. باشندگان این ولسوالی هم از کمبود مراکز صحی و پرسونل صحی شکایت دارند.
شمسالله، یکی از باشندگان این ولسوالی میگوید که مردم از لحاظ اقتصادی هم بسیار ضعیف استند و نمیتوانند مریضان شان را برای تداوی به مرکز ولایت برسانند.
“درکلینک چهاردره پرسونل کم است، زمانی که ما بیماران را میبریم، آنان رسیدگی نمیتوانند و گاهی هم میگویند که ادویه نداریم. تا مرکز ولایت راه دور است، اگر در منطقه ما کلینک یا مرکز صحی ایجاد شود، برای ما بهتر است.”
با این حال مسئولان ریاست صحت عامه کندز میگویند که در گذشته در شماری از ولسوالیها مشکلات وجود داشت، اما با تلاش این اداره تاحد زیادی به این مشکلات رسیدگی شده است .
آنان میافزایند که مردم برخی از مناطق در گذشته ۱۵ کلیومتر راه را طی میکردند تا مریضان شان را به مراکز صحی میرساندند، اما اکنون که مراکز صحی سیار و ثابت ایجاد شدهاند مردم بیشتر از ۵ کلیومتر راه را برای دسترسی به مراکز صحی طی نمیکنند.
رحمتالله توطاخیل، سرپرست ریاست صحت عامه کندز در صحبت با کلید گفت که در هماهنگی با مؤسسات، تلاش میشود که ۴۰ تا ۵۰ مرکز صحی دیگر نیز ایجاد شود.
“در هماهنگی با مؤسسات از ۱۵ تا ۲۰ مرکز صحی ایجاد کردیم و تلاشها جریان دارد تا در ولایت کندز از ۴۰ تا ۵۰ کلینک دیگر نیز امسال ساخته شود. با ایجاد این مراکز، فاصله روستاها از مراکز صحی بسیار کم میشود.”
سرپرست ریاست صحت عامه کندز میافزایدکه در ولسوالیهای قلعۀزال و امام صاحب برخی مراکر صحی از قبل وجود داشت و چندین مرکز صحی دیگر هم افزوده شده است.
گفتنی است که در کنار عدم دسترسی مردم به مراکز صحی، کمبود داکتران متخصص زن و دوا از دیگر مشکلاتی میباشند که مردم در روستاهای دوردست کندز به آن مواجه میباشند، حال دیده شود که مسئولان تاچه زمانی به این مشکلات مردم رسیدگی خواهند کرد.
کلیدگروپ را در تویتر و فیس بوک دنبال کنید