ads

پافشاری ایران به گرفتن ۸۲۰ میلیون متر مکعب آب از افغانستان

هرچند مقام‌های وزارت انرژی وآب می‌گویندکه افغانستان به تامین حق‌آبه ایران متعهد است ودرگذشته نیز ایران بیشتر از حق‌آبه خود از افغانستان آب گرفته است، اما با وجود خشکسالی و کمبود آب در افغانستان ایران موضوع آب را تبدیل به یک فشار سیاسی کرده است. به تازگی احمد وحیدی، وزیر امور داخله‌ ایران گفته است که افغانستان باید۸۲۰ میلیون متر مکعب آب را در یک سال به ایران بدهد.

کلید
26 سرطان 1402
پافشاری ایران به گرفتن ۸۲۰ میلیون متر مکعب آب از افغانستان

در ادامه تنش‌ها بین کابل و تهران برسر حق‌آبه از دریای هلمند، مقام‌های ایرانی یک بار دیگر بر تامین آب از سوی افغانستان، پافشاری دارند.

به تازگی احمد وحیدی، وزیر امور داخله‌ ایران گفته است که امارت اسلامی باید ۸۲۰ میلیون متر مکعب آب را برای ایران فراهم کند.

اما وزارت انرژی وآب افغانستان در پاسخ به این اظهارات وزیر داخله ایران اعلام کرده است که افغانستان همچون گذشته به حق‌آبه ایران متعهد است.

مطیع‌الله عابد، سخنگوی این وزارت می‌گوید:”درسال‌های قبل حق‌آبه ایران تامین شده و در آینده نیز امارت اسلامی به تامین حق‌آبه همه کشور ها، به‌خصوص ایران متعهد است.”

چندی قبل ذبیح‌الله مجاهد، سخنگوی امارت اسلامی نیز در واکنش به اظهارات مقام‌های ایرانی مبنی‌بر تامین حق‌آبه، گفته بود که افغانستان متعهد به‌ اجرای حق‌آبه ایران مطابق به معاهده سال ۱۳۵۱ خورشیدی است.

با این حال شماری از مبصرین سیاسی این‌گونه اظهارات مقام‌های ایرانی را نوعی فشار سیاسی برکابل می‌دانند.

حمایت‌الله احمدی، یک تن از مبصرین درمورد می‌گوید که تهران با این‌گونه اعمال فشارها برکابل، تلاش دارد که از آب دریای هلمند بیشتر استفاده کند.

“از بزرگان امارت اسلامی می‌خواهیم که تسلیم این فشارهای سیاسی تهران نشوند، بلکه مطابق به معاهده عمل کنند.”

از سوی دیگر حمیدالله هوتک، دیگر مبصر سیاسی می‌گوید:”درچند دهه اخیر ایران برخلاف معاهده سال ۱۳۵۱ از آب دریای هلمند، بگونه رایگان استفاده کرد. اکنون که خشک سالی شده است، مقام‌های ایرانی باید از هشدارهای شان خودداری کنند.”

بر اساس معاهدۀ سال ۱۳۵۱ خورشیدی، در سال نورمال آبی و در صورت موجودیت شش میلیارد و ۵۰۰ میلیون متر مکعب آب در حوزه آبی هلمند، حق‌آبه ایران ۸۲۰ میلیون متر مکعب می‌شود.

اما مقام‌های امارت اسلامی در پاسخ به اظهارات مقامات ایرانی، گفته‌اند که به‌دلیل خشک‌سالی شدید، آب کافی در دریای هلمند وجود ندارد که به ایران برسد.

با این حال برخی از مبصرین محیط زیست می‌گویند که با توجه به تغییر اقلیم و تهدید جدی کم‌آبی در سطح جهان، دولت مردان افغانستان مسئولیت دارند که از هرقطره آب کشور محافظت کنند.

کلیدگروپ را در تویتر و فیس بوک دنبال کنید
طراحی و توسعه توسط تکشارک - Copyright © 2024

Copyright 2024 © TKG: A public media project of DHSA