در ولایت خوست، کودکی را که اخیراً واکسین پولیو دریافت کرده، خانوادهاش نزد واکسیناتوران آوردهاند.
مسئولان صحی می گویند که گریه کودکان هنگام واکسین پولیو، به معنای شادی وی تا آخر عمر است، زیرا کودک از فلج نجات مییابد.
با وجود اینکه فلج اطفال یک مرض شناخته شده و خطرناک در سطح جهان است و تحقیقات نیز ثابت کرده که واکسین تنها راه نجات از این مرض میباشد، اما در افغانستان هنوز باورهای منفی و نامناسب وجود دارد که سبب شده برخی از خانوادهها از واکسین کردن فرزندان شان خودداری کنند.
موارد ابتلأ به این مرض
در حال حاضر اگر به مناطق مختلف افغانستان نگاهی انداخته شود، دیه خواهد شد که برخی از کودکان فلج شدهاند و وقتی از خانوادههای آنان علت آن پرسیده شود، آنان می گویند که کودک شان واکسین پولیو نشده.
پکتیکا ولایتی در جنوب شرق کشور است که سال گذشته یک مورد مثبت فلج اطفال در آن ثبت شد. شماری از خانوادهها در پکتیا و خوست نیز مخالف واکسین فلج کودکان استند.
سنگین 30 ساله، میگوید که پسر کاکای کوچکش فلج است و نه تنها زندگی خودش، بلکه زندگی سایر اعضای خانواده را دشوار ساختهاست.
سنگین که از وضعیت پسرکاکایش متأثر است، از مردم میخواهد که بهخاطر آیندۀ کودکان شان مرض فلج اطفال را جدی بگیرند و آنان را واکسین کنند.
” ما درخانه کودکی داریم که فلج است و در زندگی مشکلات زیادی دارد. همان قدر که زندگی او پر از مشکلات است، در زندگی سایر اعضای خانواده نیز مشکلات وجود دارد. به همین دلیل از مردم میخواهم که اطفال شان را واکسین کنند تا آنها از مرض فلج در امان بمانند.”
حدود یک ماه قبل از شروع کمپاین واکسین پولیو، نیک ولی شاه مؤمن، رئیس برنامه محو مرض پولیو در افغانستان به کلید گفت که در جریان این دوره از واکسین پولیو، حدود 7 میلیون کودک زیر پنج سال در برابر مرض فلج اطفال واکسین خواهند شد.
مؤمن میگوید که افغانستان به محو کامل مرض فلج اطفال بسیار نزدیک شدهاست و بر اساس ارقام سازمان صحی جهان، در سال 2020 ، 56 مورد، در سال 2021، 4 مورد و در سال 2022، 2 مورد مثبت مرض پولیو به ثبت رسیدهاست.
باورهای نادرست
اگرچه در سالهای اخیر تلاشهایی برای محو فلج اطفال از سوی نهادهای دولتی و غیردولتی صورت گرفته، اما عدم دسترسی به مراکز صحی، باورهای نادرست و عدم آگاهی خانوادهها از واکسین پولیو، باعث فلج شدن شماری از کودکان شده است.
عبدالله 40 ساله که در ولایت خوست زندگی میکند و پدر شش کودک است، میگوید که تاکنون فرزندانش را واکسین نکرده است. او دلیل واضحی برای این تصمیمش بیان نمیکند، اما میگوید که از ضررهای احتمالی واکسین پولیو میترسد و کسی در مورد فواید آن به وی چیزی نگفتهاست.
“من فرزندانم را واکسین نمیکنم، چون در مورد فواید آن به ما چیزی گفته نشدهاست و نگران استم که خدای نخواسته در آینده به آنها مشکلی ایجاد شود.”
واقعیت چیست؟
در جریان آخرین کمپاین واکسین پولیو در ولایت خوست، 365 هزار و 900 طفل در این ولایت واکسین شدند، اما مسئولان محلی میگویند که 4 هزار و 975 کودک بنابر دلایل نامعلوم واکسین نشدند.
داکتر زاهد، رییس محو مرض فلج اطفال در ولایت خوست میگوید که برخی خانوادهها دلیل روشنی برای واکسین نکردن کودکان شان ندارند. وی میگوید که واکسین پولیو از سوی سازمان صحی جهان تایید شده و برای صحتمندی اطفال ضروری است.
“واکسین پولیو از سوی سازمان صحی جهان تایید شده است. این واکسین برای کودکان هیچ ضرر ندارد و مصئون است. من به عنوان داکتر به تمام خانوادهها اطمینان میدهم که واکسین پولیو ضرر ندارد و برای صحتمندی اطفال مهم است.”
عالمان دین چه میگویند؟
نه تنها متخصصان صحی، بلکه عالمان دین نیز حفاظت از اطفال در برابر این مرض خطرناک را ضروری میدانند.
مفتی عبدالواسع سعید، میگوید که همه علمان دین با نظر متخصصان صحی موافق استند و واکسین پولیو برای سلامتی کودکان بسیار مهم است.
“داکتران واکسین پولیو را تایید میکنند و از لحاظ صحی مشکلی ندارد. شریعت هم دیدگاه متخصصین هر مسلک را معتبر میداند و علمأ نظر داکتران را تایید میکنند و مردم باید کودکان شان را در برابر مرض پولیو و سایر امراض واکسین کنند.”
فلچ اطفال چگونه تهدیدی است؟
مرض فلج اطفال که توانایی حرکت را از انسان میگیرد، توسط یک ویروس خاص ایجاد میشود و معمولاً کودکان زیر پنج سال را مبتلا میسازد، اما در برخی موارد ممکن است بزرگسالان را نیز مبتلا سازد.
این مرض یک مرض ویروسی شمرده شده که سبب آسیبهای عصبی در کودکان میشود و در نتیجه اختلالاتی مانند فلج، مشکلات تنفسی و غیره در بدن مریض ایجاد میکند و حتی سبب مرگ وی میشود.
این مرض در بسیاری از کشورها از بین رفته، اما با وجود تلاشهای فراوان برای محو این مرض، در برخی از نقاط جهان مانند افغانستان، پاکستان و نیجریه به طور کامل از بین نرفته و سالانه کودکان زیادی به این مرض مبتلا و حتی جانهای شان را از دست میدهند.
کلیدگروپ را در تویتر و فیس بوک دنبال کنید