صنعت مسگری در گذشتههای نهچندان دور در هرات بازار پر رونقی داشت و افراد زیادی مشغول این پیشه بودند، اما با ماشینی شدن صنایع، رفته- رفته صنایع دستی و سنتی از رونق افتاده و کم کم به باد فراموشی سپرده میشود.
شماری از مسگران در هرات میگویند که در گذشته افراد زیادی در این بازار مصروف ساخت ظروف و دیگر اشیایی مسی بودند، اما اکنون تولیدات این صنایع بهگونه چشمگیری کاهش یافته است.
نور احمد که 50 سال دارد، در صحبت با کلید گفت که از 70 دکان مسگری که در گذشته فعالیت داشت، اکنون تنها 4 دوکان آن باقی مانده است.
“از حکومت میخواهیم که برای مان مجوز بدهد تا تولیدات خود را به کشورهای عربستان، ترکیه، ایران و پاکستان به فروش برسانیم و درعین حال جوانان زیادی را مشغول این کار کنیم.”
بهگفتۀ نوراحمد، در گذشته در هرات اشیای مسی خریداران زیادی داشت، اما اکنون مردم از اشیای مسی روگردانده و از ظروف نکلی، شیشهای ویا چینی استفاده میکنند.
غلام سخی حیدری، یکی دیگر از مسگران میگوید که هرچند مس در مقایسه به دیگر فلزات، از کیفیت بالایی برخوردار است، اما مردم بیشتر به اسباب ارزان قیمت ویا مرغوب توجه نشان میدهند.
“به دلیل افزایش اسباب آلمونیمی و آهنی کسب مسگری کم شده و تعداد محدودی که در بازار کار میکنیم، به دلیل عدم قدردانی از این صنعت در حال جمع شدن است.”
در همین حال شماری از فرهنگیان هرات از رکود صنعت مسگری در این ولایت ابراز نگرانی میکنند.
میر احمد بهره، یکی از فعالین فرهنگی میگوید که آثار صنعت مسگری که اکنون در بازارهای شهر موجود است، توجه گردشگران خارجی را بخود جلب میکند.
“صنعت مسگری جزئی از تاریخ هرات است و اگر به آن توجه نشود شاید کاملا از بین برود. اگر این صنعت از بین رفت، فکر کنید که یک قسمت تاریخ هرات از بین رفته است.”
از سویی هم مسئولان محلی در هرات به صاحبان این صنعت وعده میسپارندکه به هیچ عنوان نمیگذارند که صدای طنین انداز چکشهای مسگران خاموش شود.
نعیم الحق حقانی، رئیس اطلاعات و فرهنگ هرات گفت که باید برای مسگران بازاریابی صورت گیرد تا آنان با شوق و علاقه به کارشان ادامه دهند.
“حکومت وظیفه و مکلفیت خود میداند که برای هرشهروند خصوصا افرادی که در صنعت مسگری کار میکنند، حمایت کرده و برای رشد آن در بازار داخلی و خارجی تمام تلاش خود را بکند.”
با آنکه تاریخ دقیقی از صنعت مسگری هرات در دست نیست، اما آگاهان فرهنگ و تاریخ میگویند که صنعت مسگری به دوره تیموریان و غزنویان بر میگردد.
گفتنی است که چندین اثر تاریخی مسی ساخت هرات در حال حاضر در موزیم این ولایت نگهداری میشود.
کلیدگروپ را در تویتر و فیس بوک دنبال کنید