خدیجه، یکی از مادرانی که فرزندش در بخش سوء تغذیه شفاخانه ولایتی غور بستری است میگوید:”اطفال خود را به شفاخانه بستری میکنیم، دوا، شیر و غذا میدهند. اما وقتی به خانه میبریم این مواد تمام میشود، دوباره طفل ما مریض میشود.”
وی که مادر 4 طفل است، میافزاید که به دلیل فقر و ناداری نتوانسته غذای سالم برای فرزندانش فراهم کند:”سه بار میشه که به شفاخانه مراجعه میکنم و هر بار 15 تا 20 شب به شفاخانه میمانیم، 4 طفل دارم و همه به مرض سوء تغذیه مصاب استند.”
در عین حال گلدانه که طفل 11 ماههاش به سوء تغذیه مبتلا شده، میگوید که به دلیل فقر و تنگدستی، فرزندش درست تغذیه نشده و اکنون مریض است.
“غریب و بیچاره استیم، شیر درست نداشتم که به طفل خود بدهم. به تعداد 9 طفل دارم و 2 تن آنان باآنکه کلان شدهاند، ولی دچار سوء تغذیه استند.”
مادرانی که اطفال شان در شفاخانه بستری استند، میگویند به دلیل دوری و صعبالعبور بودن راهها کودکان شان را با مشکلات زیاد به شفاخانه میرسانند.
در همین حال نبود امکانات درمانی و متخصصین بخش سوء تغذیه در بسیاری از مراکز درمانی ولسوالیهای ولایت غور سبب شده تا شمار کودکان مبتلا به سوء تغذیه در این ولایت افزایش یابد.
عیدی ماه سلطانی، مسئول بخش سوء تغذیه در این ولایت در صحبت با رادیو کلید از افزایش کودکان مبتلا به سوء تغذیه در ولایت غور سخن میزند.
“در سال گذشته 500 کودک در بخش سوء تغذیه بستری بودند، اما امسال بیش از 600 کودک در بخش سوء تغذیه بستری شدهاند.”
براساس گفتههای مسئولان شفاخانه ولایتی غور در جریان سال 2022 حدود 22 کودک مبتلا به سوء تغذیه در این ولایت وفات کردهاند.
داکتر عبدالاحمد نوری، آمر شفاخانه ولایتی غور در صحبت با کلید میگوید که سوء تغذیه کودکان در این ولایت 10 تا 15 درصد افزایش یافته است.
“بیشتر مراجعه کنندهگان از ولسوالیهای استند و بیشتر اطفالی که وفات کردهاند علاوهبر سوء تغذیه شدید به امراض انتانی نیز مصاب بودند.”
از سویی هم مسئولان اداره محلی غور از دسترسی نداشتن حدود 40 درصد مردم این ولایت به خدمات صحی سخن میزنند.
عبدالواحد حماس، سخنگوی والی غور میگوید که در اکثر نقاط دور دست غور مردم به مراکز صحی دسترسی ندارند و بهدلیل صعبالعبور بودن راهها مریضان شان را به مرکز هم انتقال داده نمیتوانند.
“از وزارت صحت عامه توقع داریم تا در قسمتهایی که کلینک وجود ندارد، کلینک ایجاد کند و در قسمتهایی که وجود دارد، آنان را ارتقاء بدهند.”
متخصصین صحی اما عدم دسترسی مادران به غذای کافی و تغذیه ناسالم اطفال را از عمدهترین دلایل بلند رفتن آمار کودکان مبتلا به سوء تغذیه میدانند.
این در حالیست که مؤسسه بین المللی حمایت از کودکان (save the children) با نشر گزارشی گفته است که در سال 2022 حدود 50 درصد مریضان سوء تغذیه میان کودکان افغان افزایش داشته است.
کلیدگروپ را در تویتر و فیس بوک دنبال کنید