افزایش درگیریها میان محافظان سرحدی افغانستان و پاکستان در روزهای پسین بر روابط دیپلوماتیک و سیاسی دو کشور نیز سایه افگنده و نگرانیهایی را به بارآورده است.
با این حال شماری از تحلیلگران سیاسی میگویند که پاکستان منافعاش را در بیثباتی افغانستان دیده و تلاش دارد در سطح بینالمللی افغانستان را یک کشور ناامن جلوه دهد.
هاشم قیام، تحلیلگر سیاسی سیاست پاکستان را در قبال افغانستان مخرب خوانده و میگوید:”یک ذهنیت منفی از سیاستهای پاکستان در افغانستان وجود دارد، چون پاکستان در طول تاریخ از اغتشاشات در افغانستان حمایت کرده و ممکن است درگیریهای سرحدی بین دوکشور به دلیل تشدید اغتشاشات در افغانستان باشد.”
در عین حال مقصود حسن زاده دیگر کارشناس سیاسی، مساله مهار آبهای افغانستان و منافع پاکستان در افغانستان را از عوامل اساسی درگیریها و سیاستهای منفی آن کشور در قبال افغانستان عنوان میکند.
“یکی از اهداف مهم پاکستان این است که مناطق سرحدی را تخلیه کرده و به راحتی در آنجا بجنگد، پیشروی کند و در آن مناطق تروریست پرورش دهد.”
وی تنها راه به ثبات رسیدن افغانستان و ناکامی پاکستان به این اهدافش را در ایجاد یک حکومت فراگیر و همهشمول میبیند.
“پاکستان میخواهد اجناس صنعتی خود را از راه افغانستان مثل گذشته و بدون مالیات گمرگی وارد آسیای میانه کند و از سوی دیگر آبهای مهار نشدۀ افغانستان به پاکستان سرازیر شود. اگر افغانستان به ثبات و ترقی برسد، دیگر پاکستان نمیتواند این منافع خود را بدست آورد.”
از سویی هم مقامات امارت اسلامی میگویند که حکومت کنونی افغانستان خواهان درگیریها نبوده، بلکه خواهان حل مشکلات از راه گفتوگواست.
ذبیحالله مجاهد سخنگوی امارت اسلامی میگوید که امارت اسلامی خواهان روابط نیک با تمام همسایهها است و باید مسایل و مشکلاتی که بین دو طرف پیش میآید، از طریق مذاکره و گفتوگو حل گردد.
“درگیریهایی که اخیرا در سپین بولدک رخ داده، آغاز گر آن نیروهای پاکستانی بودند. امارت اسلامی نیروهای خود را کنترول کرده و از جانب مقابل هم میخواهد که در رابطه به موضوعات پیش آمده، از راه گفتوگو پیش بیایند.”
به گفتهء آگاهان، پاکستان همیشه تلاش کرده است که ثبات و امنیت افغانستان را با تهدیدات مواجه سازد، زیرا به گفتۀ آنان این کشور منافع خود را در بیثباتی افغانستان جستجو میکند.
کلیدگروپ را در تویتر و فیس بوک دنبال کنید