محمد، یک تن از کودکان کارگر که 9 سال بیش ندارد و در جادهای هرات مصروف بولانی پزی است، میگوید که در هفته 800 افغانی بدست میآورد و با استفاده از آن مخارج خانوادهاش را تامین میکند.
“پدرم پیر و در یک مکتب ملازم است. من به خاطر اینکه مخارج خانواده خود را تامین کنم کار میکنم.”
این کودک آرزو دارد که روزی مشکلات اقتصادی خانوادهاش رفع شود تا او بتواند به مکتب رفته و درس بخواند.
همانند محمد، دهها کودک دیگر نیز در هرات آرزوی رفتن به مکتب را دارند، اما غم نان و مشکلات اقتصادی خانوادههای شان آنان را از آموزش بازداشته است.
از سوی دیگر شماری از باشندهگان هرات از مسئولان میخواهند که زمینۀ کارهای مناسب را برای کودکان فراهم نماید، تا آنان مجبور به انجام کارهای شاقه نشوند.
عبدالله، یکی از باشندهگان هرات میگوید:”اگر زمینۀ کارهای مناسب از سوی مسئولان برای کودکان فراهم شود، آنان دیگر ضرورت ندارند که دست به کارهای شاقه بزنند.”
بسیاری از کودکان کار در هرات به دلیل مشکلات اقتصادی خانوادههای شان دست به انجام کارهایی چون: رنگ زدن کفش، موتر شویی و حتی گدایی میزنند.
برخی از فعالین مدنی در هرات، فقر خانوادهها و در مجموع وضعیت اقتصادی کشور را عامل اصلی افزایش روز افزون کودکان کارگر میدانند.
قدوس خطیبی، یکی از فعالین مدنی در هرات در صحبت با کلید گفت که وقتی برنامههای اقتصادی در کشور وجود نداشته باشد و بزرگان خانوادهها بیکار باشند، کودکان کارگر در جامعه افزایش پیدا میکند.
“وضعیت ناگوار اقتصادی کنونی در کشور باعث شده تا کودکان برای تامین مخارج خانوادههای شان وارد بازار شوند.”
فعالین مدنی بر این باورند که آیندۀ یک کشور رابطه مستقیم با حضور مؤثر و توانایی کودکان، جوانان و نوجوانان دارد.
در هرات در کنار مؤسساتی که برای حمایت از کودکان کار میکنند، اداره کار و امور اجتماعی وظیفه دارد که به مشکلات کودکان رسیدگی کند.
با این حال مسئولان اداره کار و امور اجتماعی ولایت هرات میگویند که این اداره در برابر مشکلات کودکان کارگر بیتفاوت نیست.
حافظ ابو منصور، رئیس کار و امور اجتماعی هرات در صحبت با کلید میگوید که سرپرستان کودکان کارگر جمع آوری و به برنامههای فن و حرفه معرفی میگردند.
“به تعداد 2 هزار تا 2500 نفر از سرپرستان کودکان کارگر را جمع کردیم، برای آنان آموزش میدهیم تا بعد از ختم برنامه آموزشی کار پیدا کرده و کودکان شان را دوباره به کار شاقه روان نکنند.”
رئیس کار و امور اجتماعی هرات افزود که به همکاری مؤسسات به تعداد 1200 کودک را جمع آوری و بعد از بررسی، ضرورتهای شان برآورده خواهد شد.
” قرار است به تعداد 550 نفر شامل برنامههای فن و حرفه شوند و همچنان 1200 طفل نیز به زودی جمع آور میشوند.”
بر اساس آمار ارائه شده از سوی نهادهای مسئول، بیش از 9 هزار کودک در ولایت هرات مشغول کارهای شاقه و غیر شاقه میباشند.
کلیدگروپ را در تویتر و فیس بوک دنبال کنید