تنها موارد اقدام به خودکشی که دریک ماه اخیر از طریق رسانهها به نشر رسیده بیشتر از 14 مورد را نشان میدهد که تقریبا 9 مورد آن شامل خودکشی زنان جوان و دختران زیر سن18 میشود.
شماری از فعالان حقوق زن با انتقاد از نبود مرجع مشخصی برای رسیدگی به قضایای مربوط به زنان، میگویند که برای جلوگیری از چنین واقعات باید قبل از وقوع آن اقدام شود، اما فعلا مرجعی برای حل مشکلات زنان و دختران جوان در کشور وجود ندارد.
فوزیه وحدت یکی از فعالان حقوق زن میگوید: “در جغرافیای افغانستان زنها همواره قربانی میدهند و اکنون هم آدرس دقیقی برای ثبت شکایتهای آنان وجود ندارد. از شورای امنیت میخواهیم به مشکلات زنان رسیدگی کند.”
از سویی هم برخی از روانشناسان به این نظراند که فشارهای گوناگون اجتماعی، محرومیتهای آموزشی و کاری، ازدواجهای اجباری و محرومیت از حقوق اساسی زندگی، از عوامل اساسی افزایش موارد خودکشی میباشند.
داکترشرف الدین عظیمی، یکتن از روانشناسان میگوید: “تغییرات باید در سطح دولتی و سیاستگذاریها به میان آید. جامعه جهانی در همکاری با حکومت کنونی باید روی یک تحقیق کار کرده، نخست مشکلات را شناسایی و بعد از آن برای حل اختلالات روانی افراد، راهکار ها و استراتیژیهای بزرگ را روی دست گیرند.”
هرچند وزارت صحت عامه آمار مشخصی از موارد خودکشیها در دست ندارد، اما براساس گزارشهایی که از طریق رسانهها منتشر شده، آمار اقدام به خودکشی قابل ملاحظه است.
چنانچه در دوم عقرب خبر خودکشی یک زن در غور و یک مرد جوان در ننگرهار از رسانهها به نشر رسید و در چهارم عقرب هم خبر اقدام به خودکشی یک مرد در کاپیسا و پسر جوانی در کندز که خودش و دوست دخترش را از بین برد، منتشر شد.
همچنان در هشتم همین ماه، یک زن جوان در فاریاب و در هفدهم ماه جاری یک دختر 15 ساله به دلیل ازدواج اجباری اقدام به خودکشی کردند.
و نیز در دوازهم عقرب دو زن جوان در ولایتهای غور و فاریاب و یک سرباز حکومت پیشین در ولایت پروان دست به خود کشی زدند.
افزون براین به تاریخ نزدهم همین ماه یک پسر در کندز و یک زن در بامیان دست به خودکشی زده و در تازهترین مورد هم پسر جوانی در 28 عقرب در فاریاب خود کشی کرد.
با این حال بسمالله حبیب، معاون سخنگوی وزارت داخله میگوید که دوسیه هریک از افرادی که اقدام به خودکشی کردهاند، در این وزارت موجود است.
او می افزاید که هر قضیه به صورت دقیق پیگیری میشود:”خشونتهای خانوادگی، بیماریهای روانی، فقر و دیگر مشکلات باعث شده است که افراد دست به خودکشی بزنند، اما هیچکسی از قانون فرار کرده نمیتواند و مجرم [عامل خودکشی افراد] حتمن مجازات میشود.”
گفتنی است که در بیشتر از یکسال اخیر محدودیتهای کاری و آموزشی وضع شده بر زنان و دختران افغان، افزایش فقر و سایر ناهنجاریهای اجتماعی، نظم زندگی آنان را برهم زده است.
کلیدگروپ را در تویتر و فیس بوک دنبال کنید