با این حال مسئولان در وزارت کار و امور اجتماعی میگویند که شمار زیادی از کودکان کارگر را از سطح شهر جمع آوری و به مراکز حمایت اطفال انتقال دادهاند.
روز جهانی کودک امسال در حالی فرا میرسد که در افغانستان صدهاهزار کودک دختر از مکتب باز مانده و هزاران تن دیگر از وضعیت بد اقتصادی رنج میبرند.
نرگس که شاگرد صنف ششم مکتب است، میگوید دوست دارد فضانورد شود تا دنیا را به مردم نشان دهد، اما او در مورد آیندهء خود نگران است.
“خیلی شوق وعلاقه به درس دارم. میخواهم یک فضا نورد شوم و ثابت کنم که دختران هم میتوانند به آرزویشان برسند، اما وقتی میبینم که خواهران بزرگم نمیتوانند به مکتب بروند، خیلی جگر خون شده و نا امید میشوم.”
نرگس درحالیکه اشک از چشمانش جاری میشود، اما با حالت افسرده میگوید که” ایکاش همیشه صنف ششم باقی بمانم تا مجبور نشوم مکتب را ترک کنم!”
از سویی هم سهیلا که شاگرد صنف هفتم است، میگوید که او دیگر نمیتواند به مکتب برود:”هر روز بسیار منظم مکتب میرفتم. دوست داشتم در آینده داکتر شده و به کشورم خدمت کنم، اما فعلا که مکتبِ ما بسته شده، درس خوانده نمیتوانم و به آرزویم رسیده نمیتوانم.”
وی از حکومت میخواهد که زمینۀ تعلیم و تربیه را برای دختران فراهم کرده و بگذارد که آنان به کشورشان خدمت کنند.
با سهیلا و حالت افسرده اش خدا حافظی کرده و سراغ کودک دیگری را میگیرم که در روی سرک از شدت سرما میلرزد، اما در تلاش فروختن پلاستیک است.
او نیز همچون دیگر کودکان آرزوی رفتن به مکتب را دارد و میگوید:”من هم میخواهم مثل دیگر کودکان به مکتب رفته و درس بخوانم، اما حال مجبورم که پلاستیک فروشی کنم، چون در خانهء ما کسی دیگر کار گر نیست.”
با این حال مسئولان وزارت کار و امور اجتماعی از جمع آوری و رسیدگی به کودکان کارگر و گدا از روی سرک سخن میزنند.
محمد یونس صدیقی، یکی از مسئولان این وزارت میگوید که به تعداد 14 هزار گدا از شهر کابل جمع آوری شدهاند که کودکان نیز شامل آنان استند.
“کودکانی که توسط کمیسیون مؤظف جمع آوری گردیده، اکثر شان تحت پوشش مؤسسات حمایت اطفال قرار گرفته اند. بعضی از آنان به پرورشگاهها و شماری که به فن و حرفه نیاز داشتند، به مراکز شغل و حرفه معرفی شدهاند.”
گفتنی است که در برخی از کشوهای جهان به خصوص در افغانستان، کودکان زیادی مشغول کارهای شاق، زندگی در سرکها و در معرض خطرهای گوناگون قرار دارند.
با این حال ارقام جدید از این کودکان در افغانستان در دست نیست، اما وزارت کار و امور اجتماعی در اوایل سال 1400 خورشیدی اعلام کرده بود که بیش از 5 میلیون کودک در معرض خطراند.
کلیدگروپ را در تویتر و فیس بوک دنبال کنید