این شهروندان که بیشتر شان شغل کارگری دارند، میگویند که هر صبحگاهان برسر چهارراهیها به امید اینکه کسی آنها را برای کار ببرد حاضر میشوند، اما بیشتر روزهای شان به این امید به پایان میرسد و با دستان خالی به خانههای شان بر میگردند.
حبیب الرحمن که حدود 40 سال دارد، از جمع دهها کارگری که هر روز در چهارراهی شهرمیمنه انتظار میکشد تا کسی وی را برای کار ببرد، در صحبت با کلید میگوید:”سرمایه ندارم که کاروبار آزاد راهاندازی کنم، روز گار مجبورم کرده که با کارگری به گونۀ روزمزدی، روزگار خود و خانواده خود را بگذرانم. بیکاری زیاد شده و وضعیت درحدی رسیده است که حتی روزانه سه وعده غذا میسر نیست.”
محمداسماعیل یکی دیگر از کارگران است که او را در چهارراهی شهرمیمنه ملاقات میکنم. قبل از آنکه به صحبت آغاز کند، نگرانی عجیبی از چشمانش پیدا است، اما دلیل نگرانی اش را اینگونه بیان میکند:”یک کارگر روزانه ۳۰۰ افغانی کار میکند آنهم اگر یک روز کار باشد، دو روز دیگر نیست، از همین حال نگران زمستان پیشرو هستم.”
به گفتهء وی اکثر جوانان در ولایت فاریاب بهدلیل نبود کار به کشورهای دیگر مهاجرت کرده و یا حتی به اعتیاد مواد مخدر روی آوردهاند.
اسماعیل از امارت اسلامی میخواهد با استراج معادن، فعال ساختن فابریکهها و پروژههای زیربنایی در مرکز و ولایات و همچنان تشویق تاجران ملی به سرمایهگذاری در کشور، زمینههای کاری را برای شهروندان فراهم سازد.
در همینحال، عبدالوکیل فاریابی، رئیس کار و اموراجتماعی ولایت فاریاب با تایید مشکلات اقتصادی مردم و کاهش ساخت و ساز دراین ولایت میگوید که مشکلات نبود زمینۀ کار برای شهروندان به خصوص طبقۀ کارگر، از سالها پیش در کشور وجود داشت و اکثریت شهروندان برای کار به کشورهای همسایه میرفتند.
فاریابی می افزاید:”امارت اسلامی همیشه در تلاش ایجاد زمینهء اشتغال برای شهروندان است و همچنان وزارت کار و امور اجتماعی با هماهنگی وزارت اقتصاد، راهکار های تازهای را برای فراهم سازی زمینههای کاری برای مردم، روی دست دارد.”
این در حالی است که با تحولات سیاسی سال گذشته و قطع کمکهای جامعه جهانی به افغانستان بیکاری و فقر بیشتراز پیش دامنگیر مردم شده است.
سازمان ملل متحد و دیگر سازمانها خیریه، در تازه ترین گزاشهای شان از گسترش فقر و گرسنگی در افغانستان ابراز نگرانی کرده و خواهان آزاد سازی ذخایر ارزی افغانستان شده است.
کلیدگروپ را در تویتر و فیس بوک دنبال کنید