به گفته این شهروندان، حتا بانکها در این ولایت از گرفتن پولهای کهنه خودداری میکنند.
مجید طاهری یکی از باشندهگان شهر هرات به کلید میگوید، بارها اتفاق افتاده که بخاطر نگرفتن پولهای کهنه از سوی دکانداران، نتوانسته چیزی خریداری کند.
او میافزاید که در حال حاضر حتا بانکها نیز از گرفتن پول کهنه خودداری میکنند.
«بارها برایم اتفاق افتاده که پولم را دکانداران یا هم دریورها نگرفته، وضعیت بازار خراب است. از مسئولین میخواهم که پولهای کهنه را از بازار جمعآوری کنند.»
با اینحال حسیب بشیری، حسابدار یکی از فروشگاههای بزرگ این ولایت میگوید که بانکنوتهای فرسوده، مشکلات زیادی را در داد وستد تجاری ایجاد کرده است و آنان مجبور اند که پولهای کهنه را از مشتریان نگیرند.
«اگر ما پولهای کهنه را از مشتری بگیریم؛ پول پیش خود ما میماند. چون برخی از مشتریان پولهای کهنه را اصلا نمیگیرند.»
با اینحال کارشناسان اقتصادی میگویند که دولت و مردم در قسمت نگهداری پولها باید باهمدیگر همکاری کنند.
شعیب رحیمی کارشناس مسایل اقتصادی میگوید که وجود پولهای فرسوده، داد و ستد را در بازارهای کشور به مشکل مواجه کرده و ممکن روی نظام اقتصادی کشور نیز تاثیرات منفی و جدی بگذارد.
رحیمی، همچنان میافزاید که تنها راه حل این است که مسئولین پولهای مندرس را از سطح شهر جمع آوری کنند و مردم را به استفاده از بکسکهای جیبی برای نگهداری پول، تشویق کنند.
از سویهم، مسئولان بانکهای خصوصی میگویند، تا زمانیکه پول جدید در بازار توزیع نشود؛ مردم میتوانند از پولهای کهنه نیز استفاده کنند.
نجیبالله امیری، رئیس اتحادیه بانکهای خصوصی کشور در این مورد گفت:«تا زمانیکه پولهای جدید از سوی بانک مرکزی چاپ نشود، پولهای سابق قابل چلش است و شهروندان کشور میتوانند از پولهای کهنه استفاده کنند.»
خواستیم در این زمینه دیدگاه مسئولان بانک مرکزی را نیز داشته باشیم؛ اما آنان حاضر به پاسخگویی در این مورد نشدند.
گفتنیست که چرخش بانکنوتهای کهنه و مندرس در بازار هرات نه تنها داد و ستد را به مشکل مواجه کرده است؛ بلکه برخی اوقات سبب جار وجنجال میان فروشندهگان و مشتری نیز میشود.
کلیدگروپ را در تویتر و فیس بوک دنبال کنید