ads

روز جهانی صحت؛ سکتور صحی در کشور طی هشت ماه اخیر با چالش‌های گوناگون مواجه بوده است

هفتم اپریل، به هدف جلب توجه جهان به موضوع صحت، به‌نام «روز جهانی صحت» مسمی شده است.

راحله یوسفی
18 حمل 1401
روز جهانی صحت؛ سکتور صحی در کشور طی هشت ماه اخیر با چالش‌های گوناگون مواجه بوده است

این درحالی‌است که در جریان هشت ماه گذشته سکتور صحت افغانستان در ارایه خدمات صحی، با مشکلات جدی مواجه بوده و در عین‌حال این سکتور فرصت‌های را نیز در زمینه جلب توجه کمک‌های بین‌المللی برای ارایه خدمات به شهروندان کشور بدست آورده‌است.

مسئولان وزارت صحت عامه می‌گویند که پس از تحولات اخیر سیاسی در کشور، بسیاری از سازمان‌های کمک‌کننده، کمک‌های شان را در بخش سکتور صحت قطع کردند و این امر سبب شد تا این سکتور برای مدتی با مشکلات جدی مواجه شود.

به‌گفته آنان، از اثر این تحولات بزرگ‌ترین پروژه صحی در افغانستان (پروژه صحتمندی) که توسط بانک جهانی تمویل مالی می‌شد، به‌گونه کامل متوقف شد.

جاوید هژیر، سخنگوی این وزارت به کلید می‌گوید، با روی کار آمدن امارت اسلامی فعالیت 2 هزار و 231 مرکز صحی که توسط بانک جهانی تمویل می‌شد، متوقف شد.

هژیر می‌افزاید که در نتیجه تلاش مقامات این وزارت و کمک مالی سازمان جهانی صحت و صندوق حمایت کودکان سازمان ملل (یونسیف)، 2 هزار و 568 مرکز صحی در کشور دوباره فعال گردیده است.

سخنگوی وزارت صحت هم‌چنان افزود:«مسئولیت مراکز صحی ۱۷ ولایت را صندوق حمایت کودکان ملل متحد و ۱۷ ولایت دیگر را سازمان جهانی صحت به عهده گرفته اند که تمام مصارف غذا، معاش کارمندان و مصارف یومیه را می‌پردازند. این دو نهاد از ماه نوامبر سال گذشته میلادی تا ختم سال با ما قرارداد داشت و این قرارداد از ماه جنوری تا ماه جون دوباره تمدید شد.»

در همین‌حال، زلمی ریشتین، رئیس شفاخانه افغان- جاپان می‌گوید که در ماه‌های نخست روی کار آمدن امارت اسلامی، این شفاخانه نیز با کمبود دوا و تجهیزات مواجه شده بود.

ریشتین می‌افزاید:«پس از تغییر نظام برای سه ماه ما با مشکلات مالی مواجه شدیم که یک نهاد بین‌المللی ما را برای دو ماه تمویل مالی کرد و پس از آن نیز سازمان جهانی صحت با ما قرارداد کرد که ما را تا ماه می حمایت خواهد کرد.»

از سوی‌هم مسئولان وزارت صحت عامه می‌گویند که از هشت ماه به این‌سو، واقعات بیماری توبرکلوز نیز ده درصد نسبت به سال گذشته افزایش یافته است.

داکتر عبدالودود حیدری، رئیس بخش توبرکلوز شفاخانه افغان- جاپان می‌گوید که سالانه نزدیک به 12 هزار تن در افغانستان از اثر بیماری توبرکلوز، جان شان را از دست می‌دهند.

به‌گفته او، از میان 72 هزار مبتلایان این بیماری، 50 هزار تن آنان در شفاخانه‌های سراسر کشور تشخیص و تحت درمان قرار دارند.

داکتر حیدری هم‌چنان علاوه کرد:« واقعات مثبت توبرکلوز در بیشتر کشورهای جهان وجود دارد و  سالانه در حدود 9 میلیون انسان به این مرض مبتلا می‌شوند و 1.5 میلیون انسان از اثر ابتلا به آن از بین می روند. توبرکلوز در کشورهای‌که از عواید متوسط یا کم برخوردار هستند زیاد دیده می شود.»

با این‌حال، شماری از شهروندان کشور از ارایه خدمات صحی در کشور شکایت دارند.

احسان، یکی از باشندگان کابل می‌گوید:«من دو روز شده مریض خود را به این شفاخانه آوردم، اول نوبت نمی‌رسید و با بسیار انتظار وقتی نوبت ما رسید، داکتران و کارمندان شفاخانه می‌گوید که امکانات نیست.»

گفتنی است که آمار سوء تغذیه کودکان، واقعات بیماری سرخکان و مرگ‌ومیر نوزادان و مادران نیز در جریان هشت ماه پسین افزایش یافته است.

سازمان جهانی صحت، تعداد کودکان مبتلا به سوء تغذیه در افغانستان را 3.5 میلیون تن اعلام کرده است.

از سوی دیگر، وزارت صحت عامه می‌گوید که 25 هزار و 215 واقعه سرخکان تنها در سه ماه گذشته در کشور به ثبت رسیده است و هم‌چنان در سه ماه اخیر ۱۳ هزار و 700 نوزاد در سراسر افغانستان جان باخته اند.

کلیدگروپ را در تویتر و فیس بوک دنبال کنید
طراحی و توسعه توسط تکشارک - Copyright © 2025

Copyright 2024 © TKG: A public media project of DHSA