آنان در کنار این چالشها از بلند رفتن بهای مواد خام در داخل کشور خبر داده و می گویند که با ضعیف شدن وضعیت اقتصادی مردم، نمیتوانند محصولات شان را در داخل کشور بهفروش برسانند.
پروین، یکی از بانوان متشبث در شهر مزارشریف که از طریق تولیدات صنایع دستی برای دهها خانم در شمال کشور، زمینه کار را فراهم ساخته است، در این اواخر از نبود بازار در داخل افغانستان شکایت دارد.
وی میافزاید:«اجناسی را که ما تولید میکنیم باید به کشورهای همسایه صادر شود، تا در کشورهای همسایه بازاریابی نداشته باشیم در کشور خودما فروشات نداریم. همینقدر تولیداتی که داریم کسی نمیخرد نمیکند و مردم توان خرید آن را ندارند.»
در عینحال نیلوفر، یکی دیگر از بانوان متشبث میگوید که در شش ماه اخیر، بهای مواد خام در داخل افغانستان بلند رفته و بانوان صنعتکار نمیتوانند تمام صنایع دستی را تولید نمایند.
به گفته وی، در گذشته مردم میتوانستند از تولیدات صنایع دستی بانوان در داخل افغانستان خریداری کنند؛ اما اکنون بهدلیل بلند رفتن بهای مواد خام و پایین آمدن اقتصاد مردم مارکیت آنان در داخل افغانستان با رکود مواجه شده است.
این بانو علاوه کرد:«تغییرات بسیار زیادی آمده است در گذشته لوازمی را که میخریدیم ارزان بود و چیزی را که ما تهیه میکردیم مردم از آن استفاده میکردند ولی حالا خیلی قیمتی است و نمیتوانیم مواد خام را خریداری کنیم.»
در همینحال، مسئولان اتاق تجارت و صنعت بانوان در شمال کشور، از وضعیت پیش آمده بر مارکیتهای داخلی ابراز نگرانی کرده ومیافزایند که در گذشته هزارن خانم متشبث به شکل مستقیم و غیر مستقیم در پنج ولایت شمال کشور مصروف کار بود که اکنون اکثریت آنان بی کار گردیده اند.
شکیبا شکیب، مسئول این اداره به کلید میگوید که بانوان متشبث نیاز به مارکیت، مواد خام و حمایتهای داخلی دارند تا دوباره تجارت شان را سر پا کنند.
خانم شکیب خاطر نشان ساخت:«در این شرایط حساس و تحولاتی که آمده است با وجود محدودیت های که واقع شده است این خانم ها فعالیت می کنند و آنان نیاز به مارکیت، منابع دارند و نیاز به حمایت دارند.»
این در حالی است که نماینده سازمان ملل متحد، هفتهی گذشته طی سفر به شهر مزارشریف، از کمکهای 1.5 میلیون دالری برای رشد فعالیتهای بانوان متشبث در شمال کشور خبر داده و گفت که این پول از طریق یکی از دفاتر بنام«اسلامیک ریلیف» به مصرف خواهد رسید.
کلیدگروپ را در تویتر و فیس بوک دنبال کنید