او، ناوقت روز دوشنبه در یک پیام صوتی به مناسبت سال نو، گفت که برای ثبات نظام، مشروعیت ملی مهم است و بدون مشروعیت ملی، مشروعیت منطقوی و بینالمللی ممکن نیست.
رئیس جمهور پیشین کشور با ابراز اینکه تحولات اروپا سبب به حاشیه راندن مسایل افغانستان شده افزود که باید افغانها خود شان برای استفاده از منابع طبیعی و بشری دست بکار شوند و برای حرکت اقتصادی گامهای عملی برداشته شود.
کارشناسان در رابطه به سخنان اخیر محمد اشرف غنی اما دیدگاههای متفاوت دارند.
مقصود حسنزاده، کارشناس روابط بینالملل به رادیو کلید میگوید، برای کسب مشروعیت ملی تا حال اقدامات زیادی صو رت نگرفته و فقط از سیاسیون سابق کشور خواسته شده که دوباره به کشور برگردند.
او میافزاید، با بدستآوردن مشروعیت ملی، مشروعیت بینالمللی نیز کسب خواهد شد.
حسنزاده علاوه کرد:«همیشه حکومتها اول مشروعیت خود را از مردم بدست میآورند، بعد از آن از جامعه جهانی، دولت به معنی سرزمین، مردم و حاکمیت است، ما فعلا سرزمین، مردم و حاکمیت داریم فقط مردم باید حاکمیت خود را تعیین کنند.»
با این حال روحالله هوتک، کارشناس مسایل سیاسی به رادیو کلید میگوید، برای بدستآوردن مشروعیت و گفتمان ملی تلاشها جریان دارد و کمیسییون برگشت شخصیت های افغان نیز به همین هدف ایجاد شدهاست.
به گفته هوتک، با بدست آوردن مشروعیت ملی و منطقوی، جهان مجبور است تا حکومت جدید افغانستان را به رسمیت بشناسد.
هوتک هم چنان افزود:«امارت اسلامی برای دعوت و برگشت افراد ناراض به رهبری شهابالدین دلاور کمیسیون ایحاد کرد که درهای گفتمان باز شود و به این نکته برسیم که در افغانستان حکومتی شکل بگیرد که قابل قبول همه باشد و در ضمن این مشروعیت نیز حاصل میشود.»
رییس جمهوری پیشین با اشاره به وضعیت اقتصادی کشور گفته است که افغانستان نباید به کمکهای بشری وابسته باشد و این کمکها باید بهگونه منظم مدیریت شود؛ اما احسانالله احسان، کارشناس مسایل اقتصادی با اشاره به اظهارات اخیر غنی میگوید، اگر کمکهای بشری درست مدیریت شود با مرور زمان اتکای افغانها به کمکها بشری کاهش خواهد یافت.
او میافزاید:«برای جلوگیری از بحران بشری و همچنان برای بلند بردن سطح زندگی و رفاه مردم باید از منابع داخلی کشور به گونهی درست و سالم استفاده شود و در ضمن سطح تولید در کشور افزایش یابد و همچنان سکتور زراعت و تجارت باید تقویه شود.»
مقامهای امارت اسلامی، اما اظهارات اخیر رئیس جمهوری پیشین کشور را قابل بحث و تبصره نمیداند.
این در حالیاست که چندی پیش یک کمیسیون تحت نام «کمیسیون برگشت شخصیتهای افغان» از سوی امارت اسلامی ایجاد شد، باورها بر این است که هدف از ایجاد این کمیسیون اقدام عملی برای بدستآوردن مشروعیت و آغاز بحثهای ملی است.
کلیدگروپ را در تویتر و فیس بوک دنبال کنید