ads

کاهش عواید و دلایل مهاجرت‌ها

خبرنگاران کلید گروپ، در رابطه به میزان عواید مردم و عوامل مهاجرت‌ها، با ۵۱۰ نفر به شمول مردان و زنانی که قبل از تحولات سیاسی در اداره‌های مختلف دولتی و غیر دولتی و یا بخش‌های خصوصی در ولایت‌های کابل، هرات، ننگرهار، کندهار، بلخ، ارزگان، هلمند، بامیان و خوست مصروف کار بودند، مصاحبه کرده‌اند.

نویسنده: جمشید مجددی
30 قوس 1400
کاهش عواید و دلایل مهاجرت‌ها

در این نظر سنجی به تعداد۱۹۴ تن از مصاحبه ‌شونده‌ها‌ گفته‌اند که درآمد شان بکلی صفر شده و آنها وظایف شان را هم از دست داده‌اند.

همچنان 281 تن در پاسخ به خبرنگاران کلید گروپ گفته‌اند که عواید شان 30 تا 60 درصد نسبت به گذشته، کاهش یافته است.

درعین حال 9 نفر از مصاحبه شونده‌ها که شامل مردان و زنان هستند، با کلید گروپ گفته‌اند که عواید شان در زمان حکومت امارت اسلامی افزایش یافته است.

دراین میان اما 33 تن دیگر گفته‌اند که در میزان عواید آنها هیچ تغییری رونما نگردیده است.  

به گفته خبرنگاران کلید گروپ، 4 تن از مصاحبه ‌شونده‌گان در مورد میزان درآمد شان هیچ معلومات نداده‌اند.

نظر به این تحقیق 112 تن به دلیل بهبود وضعیت امنیتی در کشور، از امارت اسلامی ابراز رضایت کرده‌اند؛ ولی به تعداد 395 تن از مصاحبه شونده‌گان با اشاره به افزایش فقر، بی‌کاری و مشکلات امنیتی نارضایتی شان را از حکومت جدید بیان کرده‌اند. این افراد از مسئولان حکومت جدید خواستار توجه جدی برای حل این مشکلات شده‌اند.

در این میان تنها سه تن از مصاحبه‌ شونده‌گان در مورد فقر، بی‌کاری و دیگر مشکلات اقتصادی و امنیتی، چیزی نگفته‌اند.

اما مسئولان امارت اسلامی افغانستان، در مورد خواسته‌ها و مشکلات مردم می‌گویند که برای کنترل فقر و بی‌کاری در کشور، برنامه‌های منظمی روی دست دارند. آنها از یک تعداد پروژه‌های کوچک و بزرگ به هدف اشتغال‌زایی نیز خبرمی‌دهند که به گفته خود شان قرار است در بهار پیش‌رو آغاز شوند.

 بلال کریمی، معاون سخنگوی امارت اسلامی افغانستان به کلید می‌گوید که افغان‌ها از حدود چهل سال به‌اینسو، با مشکلات اقتصادی مواجه‌ هستند و این پدیده ناشی از تحولات سیاسی اخیر نیست.

کریمی درعین حال تاکید می‌کند که امارت اسلامی با توجه به امکانات دست داشته‌اش، به خواسته‌های مشروع مردم افغانستان، پاسخ مثبت خواهد داد.

در همین حال، برخی از آگاهان بسته شدن اداره‌های دولتی و خصوصی و به تعویق افتادن معاش‌های کارمندان این اداره‌ها را، از دلایل عمده کاهش عواید مردم می‌دانند.

شفیع‌الله ستومان، آگاه امور اقتصادی به کلید می‌گوید که معاش کارمندان بخش عمدهء عواید مردم افغانستان را تشکیل می‌دهد که با تاخیر در پرداخت آن، مردم را با مشکلات جدی مواجه می‌کند.

او درعین حال معتقد است که عواید مردم در دو دهه گذشته به‌گونه کاذب و بدون ثبات تنظیم شده بودند. زیرا از نظر او متکی بودن حکومت به کمک‌های خارجی و پرداخت معاشات کارمندان دولتی از بودجه خارجی، یکی از نمونه‌های برجسته‌ بی‌ثباتی درعواید مردم افغانستان است.

شفیع‌الله ستومان یکی دیگر از دلایل بی‌ثباتی اقتصادی را در نبود یک نظام اقتصادی مناسب در افغانستان عنوان کرده و می‌گوید که از این رو دولت‌ها برای تطبیق نظام اقتصاد بازار در افغانستان ناکام شدند.

به باور او خروج سرمایه‌ از افغانستان پیش از سقوط حکومت پیشین نیز باعث بی‌ثباتی اقتصادی در کشور گردید.

بخش دوم سروی کلید گروپ به عوامل افزایش مهاجرت‌های افغان‌ها متمرکز است. در این بخش  به تعداد 362 نفر مردان و زنان مصاحبه شونده گفته‌اند که به دلیل افزایش فقر، بی‌کاری و نگرانی‌های امنیتی تصمیم به مهاجرت گرفته‌اند.

در عین حال 112 تن در پاسخ به این سوال خبرنگاران کلید گروپ که آیا تصمیم به مهاجرت گرفته‌اند یانه؟ گفته‌اند که نمی‌خواهند افغانستان را ترک کنند.

در این میان اما  به تعداد 36 تن در رابطه به تصمیم شان برای مهاجرت چیزی نگفته‌اند.

با این حال مسئولان وزارت امور مهاجرین و عودت کننده‌گان، در رابطه به عوامل مهاجرت افغان‌ها به کید گفته اند که آنها تلاش دارند با فراهم‌آوری زمینه‌های کاری و آگاهی‌دهی برای مردم، جلو مهاجرت شهروندان کشور را بگیرند.

عبدالمطلب حقانی، سخنگوی این وزارت هرچند تایید می‌کند که همه روزه بیش از هزار شهروند از کشور خارج می‌شوند، اما می‌گوید که بسیاری از آنها پس از مدت کوتاهی، دوباره بر می‌گردند. به باور سخنگوی وزارت امور مهاجرین و عودت کننده‌گان، بسیاری از این افراد به‌منظور تجارت و تداوی، به کشورهای دیگر سفر می‌کنند.

عبدالمطلب حقانی درعین حال تاکید دارد که مهاجرت غیر قانونی جرم است، او می‌گوید که بسیاری از افراد در این راه جان‌های شان را از دست می‌دهند.

اما محمد هاشم قیام، آگاه امور اجتماعی دلیل اصلی مهاجرت افغان‌ها را در نگرانی‌های امنیتی و اقتصادی مردم می‌خواند.

برای رفع نگرانی‌های مردم او از امارت اسلامی افغانستان می‌‌خواهد که گزارش‌ها در مورد توقیف و یا قتل برخی کارمندان حکومت پیشین را به‌گونه جدی بررسی کنند.

علاوه بر نگرانی‌ها که از نظر قیام جنبه سیاسی هم دارد، او می‌گوید، نیاز است که امارت اسلامی برای حفظ ثبات پول افغانی، کنترل قیمت‌ها و اشتغال‌زایی به‌گونهء جدی اقدام کند.

قیام می‌گوید، اگر به مشکلات امنیتی، اقتصادی و بی‌کاری مردم رسیده‌گی شود، مردم برای داشتن آیندهء بهتر امیدوار می‌شوند و محبوبیت امارت اسلامی هم در میان شهروندان افزایش خواهد یافت.

گفتنی‌است که پس از سقوط حکومت پیشین و آغاز روند تخلیه افغانستان از طریق میدان هوایی کابل و دیگر میدان‌های هوایی کشور، صدها هزار افغان از کشور خارج شدند که بسیاری از آنان تاکنون در بی‌سرنوشتی به سر می‌برند.

با این حال شمار زیادی از افغان‌های دیگر هنوز در تلاش‌اند که از راه‌های مختلف، افغانستان را ترک کرده و در کشورهای خارجی مهاجر شوند.

کلیدگروپ را در تویتر و فیس بوک دنبال کنید
طراحی و توسعه توسط تکشارک - Copyright © 2024

Copyright 2024 © TKG: A public media project of DHSA