منصوراحمد خان، سفیر پاکستان در کابل، در گفتوگو با خبرگزاری رویترز، گفتهاست که با رهبران حکومت جدید افغانستان در مورد پیوستن این کشور به دهلیز اقتصادی پاکستان-چین «CPEC» مذاکره کردهاست.
به گفتهی منصور خان، پروژهی دهلیز تجاری پاکستان-چین ظرفیت خوبی برای ایجاد زیرساختها و اتصال انرژی میان افغانستان و پاکستان و همچنان اتصال آسیای جنوبی به آسیای میانه را فراهم میسازد.
سفیر پاکستان در افغانستان تصریح کرد که در حال حاضر علاقهمندی زیادی برای توسعه ارتباطات اقتصادی افغانستان-پاکستان از طریق این پروژه و دیگر پروژههای مربوط به چین، ایران و سایر کشورهای آسیای میانه وجود دارد.
به گفتهی این مقام پاکستانی، موضوعات امنیت و توسعه اقتصادی از مسایل مهم در بحثها میان نمایندهگان حکومت جدید افغانستان، پاکستان، روسیه و چین است.
منصور اضافه کردهاست که روی این موضوع بهگونهی جدی با مقامات امارت اسلامی صحبت شدهاست.
اما مقامهای امارت اسلامی دراین باره بهگونهی رسمی چیزی نگفتهاند.
درهمین حال، خان جان الکوزی، رییس اتاق تجارت و سرمایهگذاری میگوید، سهیمساختن افغانستان در این پروژه سبب تقویب روابط اقتصادی افغانستان با منطقه خواهد شد.
الکوزی، درصحبت با کلید، تاکید میکند تا زمانیکه راهآهن اسپین بودلدک – تورغندی و تورخم – مزار شریف ساخته نشود، دخیلساختن افغانستان دراین پروژه، تاثیرمثبت روی چرخهی اقتصادی افغانستان نخواهد داشت.
از سویی هم، سیف الدین سیحون، آگاه اقتصادی، وصلشدن افغانستان به این پروژه را بیشتربه نفع پاکستان میداند.
سیحون میگوید، این پروژه منفعت اقتصادی برای افغانستان نداشته و تنها راه را برای ترانزیت زمینی هموار خواهد ساخت؛ اما هر زمانیکه پاکستان بخواهد میتواند آن را به روی کالاهای تجارتی افغانستان بسته کند.
وی، تاکید میکند که اگر این پروژه از طریق واخان- بدخشان تطبیق میشد، سبب ایجاد زیرساختها و ایجاد شغل برای شهروندان افغانستان میگردید.
این در حالیست که چین در سال ۲۰۱۵ اعلام کرد که راهاندازی پروژهی دهلیز پاکستان-چین «CPEC» را در چارچوب پروژهی کمربند و جاده «BRI» آن کشور در نظر گرفتهاست.
شی جین پینگ، رییس جمهور چین تعهد کرد که چین ۴۶ میلیارد دالر روی این پروژه هزینه خواهد کرد.
گفتنیست که ارزش این پروژه در ادامه به ۷۰ میلیارد دالر و سپس ۸۷ میلیارد دالر افزایش یافت و کار روی آن همچنان ادامه دارد.
با این حال، با وجود مذاکرات پاکستان برای توسعه اقتصادی منطقه، این کشور هنوز در مورد بهرسمیتشناختن حکومت جدید افغانستان تصمیم نگرفتهاست.
ازسویی هم، حال حاضر حکومت جدید افغانستان، با توجه به اعمال محدودیتها از سوی امریکا و برخی کشورهای دیگر، با چالشهای جدی اقتصادی روبهرو است.
کلیدگروپ را در تویتر و فیس بوک دنبال کنید