رییس جمهور سابق آمریکا که در یکی از گردهمایی انتخاباتی صحبت میکرد، پایگاه نظامی بگرام را یکی از مهمترین پایگاههای امریکا در افغانستان خوانده گفت، دولت بایدن تجهیزات نظامی با ارزش حدود ۸۵ میلیارد دالر را در افغانستان رها کردهاست.
ترامپ دراین سخنرانی خود از جو بایدن، رییس جمهور فعلی آمریکا و نحوهی خروج کشورش از افغانستان شدیداً انتقاد کرد و آن را “وحشتناکترین نمایش بیکفایتی” خواند.
وی، همچنان از حضور چین در پایگاه بگرام نگرانی کرده، گفتهاست که همه تجهیزات نظامی امریکا در این پایگاه، از سوی چینیها کنترل میشود.
ترامپ، اضافه کرد که قرار بود “پنج پایگاه نظامی آمریکا در افغانستان را با بمب از بین ببرند و پایگاه بگرام را به دلیل نزدیکی به چین، تا سالهای طولانی نگهدارند.
با این حال، قاری یوسف احمدی، رییس مرکز اطلاعات و رسانههای حکومت، در صحبت با کلید، حضور چین را در پایگاه نظامی بگرام رد میکند.
درهمین حال، شماری از کارشناسان احتمال حضور چین در پایگاه نظامی بگرام را تهدید علیه منافع ایالات متحده امریکا در منطقه میدانند.
سید علی صفدری، استاد پوهنتون و آگاه روابط بینالملل، چین و ایالات متحده امریکا را دو رقیب استراتیژیک در آسیا خوانده میگوید، حضور چین در افغانستان و کنترل یکی از مجهزترین پایگاه امریکا در افغانستان، برای واشنگتن قابل قبول نبوده و آن را برای منافع خود زیانبار تلقی میکند.
از سویی هم، سید جواد سجادی، آگاه امور سیاسی، با اشاره به صحبتهای ترامپ میگوید، خروج شتابزدهی ایالات متحده هیچ توجیه سیاسی و اقتصادی نداشت و از حیث کشور مدافع حقوق بشری، سبب تضعیف جایگاه این کشور در جهان شد.
سجادی، اضافه میکند که حضور چین در پایگاه بگرام به امریکا و متحدان این کشور قابل قبول نیست.
چین که از مخالفان حضور نظامی امریکا در افغانستان بود، نخستین کشوری بود که از اعلام حکومت جدید در افغانستان، استقبال کرد.
از سویی هم، مقامهای چین، همواره از وضع تحریمها علیه حکومت جدید افغانستان، انتقاد کرده و خواستار آزادی پولهای بانک مرکزی از سوی امریکا شدهاست.
پیش از این نیز گزارشهایی به نشر رسید که چین در تلاش حضور در میدان هوایی بگرام است؛ اما امارت اسلامی و مقامهای چین، تا کنون این موضوع را تایید نکردهاند.
کلیدگروپ را در تویتر و فیس بوک دنبال کنید