مقامهای ادارهی محلی بامیان از بازسازی پیکرهی 38 متری بودای بامیان خبر میدهند.
محمدطاهر زهیر، والی بامیان، ناوقت روز شنبه در یک نشست مطبوعاتی گفت که متخصصان و باستانشناسان بینالمللی در سیزدهمین نشست باستانشناسی، فیصله کردند که بودای شهمامه در بامیان بازسازی شود.
سیزدهمین نشست متخصصان و باستانشناس بینالمللی در شهر مونیخ آلمان به تاریخ یازدهم تا سیزدهم قوس با اشتراک نمایندگان حکومت افغانستان و متخصصان کشورهای چاپان، ایتالیا، آلمان، کوریای جنوبی و اعضای سازمان علمی، فرهنگی و آموزشی ملل متحد یا یونسکو برگزار شد.
والی بامیان گفت که در این نشست سه روزه فیصله شد که بودای 38 متری شهمامه باید از سوی حکومت افغانستان با همکاری سازمان یونسکو و کشورهای کمک کننده بازسازی شود.
اما وی میگوید که هنوز چگونگی ساخت این اثر تاریخی مشخص نشده است.
زهیر اما گفت که قرار است طرح ساخت پیکرهی شهمامه در سمپوزیم بینالمللی که در ماه سبتمبر و یا اکتوبر 2017 میلادی در چاپان برگزار خواهد شد، نهایی شود.
به گفتهی زهیر، سازمانها و کشورهای مختلف علاقمند هستند که بودای بامیان را بازسازی کنند.
اما تا حالا دربارهی آن صحبت مفصل صورت نگرفته که چگونه بازسازی شود.
تندیس کوچکتر بودا موسوم به شهمامه در سال 507 میلادی و تندیس بزرگتر بودا با نام صلصال در سال 554 میلادی، در دل کوه در مرکز ولایت بامیان ساخته شدند و این دو مجسمه به بلندی 38 متر و 55 متر در کنار مجموعهای از بناهای تاریخی و مغارهها در این محل برای زمانی طولانی از جاذبههای اصلی گردشگری در افغانستان بودهاند.
این دو تندیس، نشاندهندهی سبک کهن هنر یونانی و بودایی بوده است، که در مناطق آسیای مرکزی بهویژه در افغانستان رواج داشته است.
از سویی هم، شماری از فعالان فرهنگی بامیان، از ساختن دوبارهی پیکرهی 38 متری بودای بامیان استقبال میکنند و میگویند با ساختن بودای شهمامه، افغانستان و بامیان مورد توجه جهانیان و گردشگران قرار خواهد گرفت.
الیاس طاهری یکی از فرهنگیان بامیان به کلید گفت با ساختن بودای شهمامه، هویت، تمدن و فرهنگ چندین هزار سالهی افغانستان دوباره زنده میشود.
این دو پیکره و چند بنای تاریخی دیگر بامیان در سال 2003 میلادی در فهرست میراثهای فرهنگی سازمان یونسکو درج شدند و به گفتهی مسوولان اکثریت آنها به نحوی در معرض خطر قرار دارند.
والی بامیان میگوید در این نشست فیصله شد که دو پارک تفریحی و باستانی در فاصله میان بودای صلصال و شهمامه و اطراف شهر غلغله ساخته شده و همچنان بودای صلصال و شهرهای ضحاک و غلغله تحکیمکاری و مرمت شوند.
زهیر بازسازی بودای 38 متری و تحکیمکاری چندین اثر تاریخی و باستانی در بامیان را از نگاه تاریخی، اقتصادی، تمدنی و فرهنگی حایز اهمیت میداند و میگوید که این امر سبب توجه جهانیان به افغانستان، رشد صنعت توریزم، معرفی ساحات طبیعی و تاریخی بامیان به جهان میشود.
گفتنی است که پانزده سال پيش، در يازدهم مارچ سال 2001 ميلادی، پیکرههای دوگانهی بودا در افغانستان، که بيش از 1600 سال سابقهی تاريخی داشت، در پی دو شبانهروز حملهی متواتر و آتشباری سنگين گروه طالبان درهم شکستند و از این آثار تنها دو حفره باقی ماند.