رادیو کلید FM 88
هفته نامه کلید

شاهراه سالنگ به روی ترافیک مسدود شد
4 ساعت قبل

کشته و زخمی شدن ۱۶ طالب در ولایت زابل
2 ساعت قبل

جهانی؛ مردی که خوب درخشیده است
۵ جدی ۱۳۹۷

پروین پژواک: تا هستم، نمیتوانم ننویسم
۵ جدی ۱۳۹۷

نقاشی که برای لحظهای آرامش میتپد
۲ میزان ۱۳۹۷

رازهایم را بیخیال شو
۵ سنبله ۱۳۹۷
سینما
سینمای کشور در سالی که گذشت

سال ۱۳۸۹ خورشیدی برای سینمای افغانستان سال پر دستآورد نبود؛ سالی که در سینمای ما تغییرات زیاد رونما نگردید.
در این سال از پیشرفتها و موفقیتها در سینمای کشور کمتر شنیدیم، اما در مقایسه با سالهای پیشین( به دلیل که در آن سالها هیچ کاری در عرصهء سینما انجام نمیشد.) تا اندازهء بهتر به نظر می رسید.
ازجمله فلمهای که درسال گذشته به نمایش در آمد، فلم” تار و زخمه” بود. این اثر سینمایی اولین فلم سال ۱۳۸۹ بود که به کارگردانی رویا سادات ساخته شد. این فلم در ماه حمل سال گذشته در پوهنتون کابل به نمایش گذاشته شد.
” آه مادر” از ساختههای بصیر مجاهد است. این اثر رنگ مذهبی دارد، فلم” ایمان” یکی از فلمهای جدید رسول ایمان است که به کارگردانی عارض یوسفی، تهیه شده و در استرالیا به نمایش گذاشته شده است. فلم “پیوند” که به کارگردانی سلیمشاهین ساخته شده، سوژه اش روی خشونت علیه زنان می چرخد و به تاریخ اول حوت سال گذشته درکابل به نمایش درآمد. فلم “ختم فلم” به کارگردانی جوانشیر حیدری ساخته شد. سریال “سپر” به کار گردانی غلام رسول فقیرزاده و ضیاءالدین بختیار از دست آوردهای دیگری بود که سال گذشته در سینمای افغانستان رخ داد.
دو فلم دیگر از سوی هنرمندان افغان در خارج از مرزهای کشور ساخته شد. هرچند این فلمها تولید سینمای افغانستان نیستند، ولی توسط فلمسازان افغان ساخته شده اند. فلم بلند داستانی “صدایم کن” از رازی محبی، فلمساز افغان مقیم ایتالیا و فلم نیمه مستند “نسیمه” خاطرات یک دختر مهاجر را روایت می کند. این فلم اثر صحرا کریمی است و در سلواکیا ساخته شده است.
صدیق برمک، فلمساز افغان میگوید:”سینمای بازاری افغانستان با وجود کمبودیهایش مثل همیشه پرکار بوده است.”
نمایش
در میان هشت سینمای کابل، هیچ کدام به فلمهای افغانی اختصاص ندارد. در تمام این سینماها فلمهای هندی به نمایش گذاشته می شود، این امر نشان می دهد که تماشاچیان کابلی نیز به چنین فلمهایی علاقه دارند.
درسال گذشته برنامههای نمایش فلم افغانی نیز ترتیب داده شد که بزرگترین آن در قالب فستیوال بین المللی فلمهای کوتاه وداستان، فلمهای مستند و انیمیشن به تاریخ اول سرطان برای چهار روز در پوهنتون تعلیم وتربیه گشایش یافت و به تاریخ پنجم این ماه در قصر ملکه باغ بابرکابل به پایان رسید، این جشنواره زیر نام سایههای سفید از بزرگترین جشنواره فلمهای مستند وانمیشن افغانستان در تاریخ سینمای این کشور بود که دهها فلمساز وهنرپیشههای مرد وزن درعرصههای مختلف سینما جوایزی اهدا شد.
انجنیر لطیف احمدی، سینماگر و رییس افغان فلم جشنواره سال۱۳۸۹ را مثبت ارزیابی کرده و گفت:”این فیستیوال گام خوب درعرصه سینمای افغانستان است که درتاریخ سینمای افغانستان ثانی ندارد.”
همچنان به تاریخ دوم سرطان جشنواره ای دیگری به نام” بوقلمون” از طرف مرکزهنرهای معاصر افغانستان برگزار گردید. دراین جشنواره سه فلم کوتاه( جادو، بوقلمون و درگذرگاه تاریخ) به نمایش گذاشته شد.
وضیعت کار در سینما
ترينا اميري، یکی از هنر پیشههای فعال سینمای افغانستان وضعیت سینما و هنر افغانستان را در سال ۱۳۸۹ نسبتاً خوب بیان کرد، اما وی سهم زنان را در سینما ناچیز بیان نموده می گوید:” وضعیت سینمای ما در مجموع خوب بود و روز به روز بهبود می ابد.”
به گفته وی مشكل اساسی این است كه نقش دختران در سينماي افغانستان كم رنگ بوده و بدون نقش آنان سینما هرگزکامل نمیشود.
وی تصریح می کند که بیشتر خانواده ها اجازه نمیدهند تا دخترانشان در سينما كار کنند.
مشکلات عمده و نوعیت فلمساز ان
در افغانستان سینماگران سه گروه اند. گروه اول سینماگران بازاری که فلمهای اکشن و عشقی به شیوه فلمهای پشاوری و هندی میسازند. گروه دوم فلمسازان جوان و درسخواندهای هستند که معمولاً فلمهای کوتاه و مستند میسازند و مشکل بزرگ شان نداشتن تجهیزات لازم برای کارهای شان است. گروه سوم فلمسازان تثبیت شده و با تجربهای اند که در برخی از جشنوارههای خارجی صاحب نام و نشان شدند.
تا اکنون هیچ کامنت وجود ندارد
تا اکنون هیچ کامنت وجود ندارد