ads

“عصردختر دریا”

محفل ادبی با حضور تعدادی از نویسندگان، شاعران و هنرمندان افغان،  تحت نام “عصر دختر دریا” به خاطر معرفی و گرامی داشت از خانم حمیرا قادری در دفتر دُر دری برگزار گردید.

نویسنده: The Killid Group
22 عقرب 1389
“عصردختر دریا”

محفل ادبی با حضور تعدادی از نویسندگان، شاعران و هنرمندان افغان،  تحت نام “عصر دختر دریا” به خاطر معرفی و گرامی داشت از خانم حمیرا قادری در دفتر دُر دری برگزار گردید.

این محفل از سوی دو نهاد فرهنگی (روزنامهء 8 صبح و دُر دری) برگزار شده بود و در حقیقت از زحمات شایسته و ماندگار حمیرا قادری به عنوان یكی از موفقترین داستان نویسان زن افغان، قدردانی به عمل آمد.

حمیرا سال ها در ایران زندگی كرده و به تازیگی به كشور برگشته است. وی داستان نویس موفق است كه دكتورای خود را از پوهنتون تهران گرفته است.

از حمیرا قادری تا كنون سه اثر به نام های گوشواره انیس مجموعه داستان، نقرهء دختر دریای كابل و یك كتاب تحقیقی درحوزهء ادبیات افغانستان به نام “بررسی روند صد سال داستان نویسی درافغانستان” به چاب رسیده و به گفته خودش سه كتاب دیگر را نیز آمادهء چاب دارد.

این خانم افغان وقتی آثارش در ایران به چاب رسید، تعجب داستان نویسان ایران را برانگیخت و از وی و آثارش استقبال زیادی در آن كشور گردید.

آثار خانم  قادری در بسیاری از جشنواره ها و مسابقات در ایران قرار گرفته که دراین راستا برندهء جوایز نیز گردیده است. مجموعهء داستان “گوشوارهء انیس” برندهء جایزه صادق هدایت شد و نقرهء دختر دریای كابل، جایزهء كتاب سال در ایران را دریافت كرد. همچنان مجموعهء تحقیقی بررسی روند داستان نویسی درافغانستان، از جملهء آثار گران بها به حساب می آید كه مونوگراف دكتورای خانم قادری نیز می باشد.

در این محفل تعدادی از نویسندگان بر نقد و بررسی آثار خانم قادری پرداختند که یكی از آنان، آقای حسین فخری بود. آقای فخری روی كتاب “بررسی داستان نویسی در افغانستان” را به بررسی گرفت.

آقای فخری در بارهء محتوای این كتاب نظریهء شان را چنین بیان داشتند: “ضروت شناخت تاریخ آغاز و تكامل داستان نویسی در افغانستان، اینك بیش از هر زمان دیگری احساس می شود و آگاهی از وضعیت ادبی كشور می تواند راهگشای آینده باشد و خانم حمیرا قادری از معدود كسانی است كه در این راه با تقبل زحمات فراوان قلم و قدم زده اند و باید از ایشان و امثال ایشان سپاسگزار باشیم.”

به باور آقای فخری حمیرا قادری در آغاز كتاب بررسی روند داستان نویسی درافغانستان، فصل مبسوطی را به تاریخچهء سیاسی فرهنگی افغانستان اختصاص می دهد و می كوشد تا پیوند چند جانبهء مستقیم و نا مستقیمی را میان آثار و اوضاع اجتماعی نشان بدهد.

به گفتهء آقای فخری، نویسنده  از كار برد كلمات كلیشه ای، تبلیغاتی و فضل فروشی یا فرنگی مآبی پرهیز می كند. نه خود را زیر بال كسی و یا باندی می كشد و نه با كسی و جریانی غرض ورزی می كند، كه این همه را نباید در آشفته بازار كنونی دست كم گرفت.

آقای محمدی یكی از داستان نویسان كشور سخنران دیگر این محفل بود. وی سخنانش را به این سوال شروع كرد كه چه عواملی باعث شده  تا در میان بسیاری از داستان نویسان و قلم به دستان زن كه هم عصر خانم قادری و چه بسا از دوستان وی بودند، تنها درخشید؟ آقای محمدی خود به این سول چنین پاسخ گفت: “یكی از عوامل مهم این موفقیت تلاش و پشت كار بلا وقفهء خانم قادری است كه مدام برای كسب تجربیات داستان كوشش و تلاش كرده است.”

راز دیگر موفقیت خانم قادری، انتخاب سوژه های جالب و سنتی میان زنان و خانواده های افغان است. وی در تمام آثارش از جامعهء زن افغان فرا نرفته و در تلاش بوده است تا موضوع داستانش در بردارندهء یكی از مشكلات اجتماعی و فرهنگ رایج میان زنان افغان باشد.

حمیرا خود نیز در این محفل شركت داشت و به دقت و گاهی هم با لبخند به سخنان نقادانه و تشویق برانگیز سخنرانان گوش می داد. در پایان محفل، خانم حمیرا احساسش را از برگزاری این محفل بیان نموده گفت، جدا از این که دوستان زحمت كشیده اند و برای من محفلی را گرفته اند، احساس خوشی و بالندگی می كنم كه در كشورم آمدم و با چهره های ادبی آشنا شدم. وی اظهار امید كرد كه در افغانستان بماند و درعرصه ادبی فعالیت نماید.

کلیدگروپ را در تویتر و فیس بوک دنبال کنید
طراحی و توسعه توسط تکشارک - Copyright © 2024

Copyright 2022 © TKG: A public media project of DHSA